Wat is een goede olie?

Enkele jaren geleden heb ik al eens een artikel geschreven over wat een goede massageolie zou zijn. Het was echter was tijd voor om dit artikel eens te herzien, aangezien ik sinds oktober 2013 mijn eigen olielijn heb en daardoor ook merk dat mensen andere beweegredenen hebben waarom ze wel of niet voor een bepaalde olie kiezen. Ik begin bij de basis: een basisolie. Welke oliën zijn er en welke zijn goed?

 

Basisolie massage

Eigenlijk zou je alle soorten plantaardige oliën kunnen gebruiken in een massage. Of het wenselijk is, is weer een ander verhaal. Elke olie heeft namelijk zijn eigen eigenschappen en wordt op een eigen manier gewonnen. Daarnaast heeft elke olie zijn eigen specifieke eigenschappen. Zo is jojoba(noot)olie een kostbare olie, deze trekt snel in de huid en heeft vooral een verzorgend karakter en is daarnaast wat dikker van aard, terwijl een zonnebloemolie heel dun is. Zonnebloemolie blijft bovendien wat meer op de huid liggen en heeft (in mijn ogen) niet zo’n fijne, mooie textuur om mee te masseren. Wanneer je een olie koopt in de winkel of op het internet, zou ik dan ook aanbevelen om te kijken naar de ingrediënten van een olie. In Nederland is er regelgeving voor etiketten: het ingrediënt waar het meeste van in het product aanwezig is, moet vooraan staan, gevolgd door de andere ingrediënten (in aflopende volgorde). 

 

De basisoliën die ik in mijn lijn heb opgenomen zijn (allen neutraal van geur):

Amandelolie: De amandelolie van Romano Sandee wordt gewonnen door middel van een koude persing van de zoete amandelen. De olie heeft een gele kleur en is een goede vette olie.

Druivenpitolie: Deze olie wordt geperst van druivenpitten. De olie is helder van kleur, maar heeft een beetje een groenige waas over zich heen. Druivenpitolie is een vette olie en een prima alternatief voor mensen met een notenallergie.

Jojobaolie: De jojobaolie is de kostbaarste olie die ik in mijn lijn heb opgenomen. Het is een vettere olie dan de amandelolie of de druivenpitolie en heeft een meer verzorgend karakter. Jojobaolie trekt goed in de huid en heeft een goud-gele kleur.

Macadamianootolie: De macadamianootolie is een licht-gele olie die eveneens een verzorgende werking heeft. Macadamia heeft daarnaast vochtherstellende eigenschappen voor de huid.

 

Een goede basis massageolie

Een goede basisolie is een vette olie die daarnaast ook in de huid trekt om de huid lekker soepel te maken en daarmee ook de huid verzorgt. De olie moet fijn van textuur zijn en glad wanneer je ermee masseert. Daarnaast is een goede basisolie een neutraal geurende olie:je maakt immers (als het goed is) de olie geurig door middel van etherische oliën.

 

Basisolie badolie

Voor de basisolie voor badolie maak ik gebruik van amandelolie. Daar wordt een emulgator aan toegevoegd waardoor de oliedeeltjes zich beter kunnen binden aan waterdeeltjes en niet op het water blijven liggen (waardoor ze de randen van het bad zouden vervuilen). Het gebruik van badoliën is dan ook altijd erg zuinig met ongeveer 10 ml per bad. Bij een goede badolie is het dan ook direct zichtbaar of de emulgator voldoende heeft gewerkt, want er mag geen vette rand in het bad komen.

 

Geurolie versus etherische olie

Bij veel grote ketens, zoals bij Xenos, Blokker en Action vind je wel geuroliën of parfumoliën. Dit zijn potjes van 5 of 10 ml voor vaak slechts enkele euro’s. Er is echter een wereld van verschil tussen een geurolie en een etherische olie. Een geurolie wordt synthetisch samengesteld om een eindgeur te krijgen. Daarnaast heeft een geurolie geen specifieke werking op het lichaam, behalve de afgifte van een lekkere geur. Ook is de geurafgifte van een geurolie korter dan die van een etherische olie, wat mede komt door de grotere kracht en concentratie van zo’n etherische olie. Een etherische olie is een concentraat, gewonnen uit een plant, boom of bloem. Deze olie wordt veelal gewonnen door een stoomdistillatie waaruit 2 producten komen: een hydrolaat (de waterachtige stof van de plant) en een etherische olie (de vetachtige stof van de plant). Doordat de etherische olie een enorme concentraat heeft, hoef je ook maar weinig olie te gebruiken en bovendien geeft de olie langer geur af.

 

Etherische oliën toevoegen aan je basisolie

Om je massage- of badolie op geur te brengen, of beter, op smaak te brengen, kun je etherische oliën toevoegen. Ik heb in de lijn Romano Sandee maar liefst 21 etherische oliën die bestaan uit pure en natuurlijke oliën van een boom, een bloem of een plant waardoor je een olie helemaal naar eigen voorkeur kunt maken. Ook heb ik in mijn eigen lijn 8 aromacomposities. Dit zijn al mengsels die bestaan uit de etherische oliën, zodat je je zelf niet meer hoeft te zoeken naar een goede mix van oliën van je basisolie.

 

Door je olie zelf samen te stellen weet je ook zeker dat jouw olie “vers” is samengesteld en daarnaast heb je geen onnatuurlijke toevoegingen aan je olie. Elke etherische olie heeft daarnaast een eigen specifieke werking, maar ook een eigen prijskaartje, afhankelijk van hoe gemakkelijk de olie gewonnen kan worden. Zo is sinaasappelolie makkelijk te winnen en is vooral bedoeld om optimisme en euforie op te wekken, terwijl een olie als geranium wat lastiger te winnen is en meer bedoeld is om verbondenheid te vergroten. In de webwinkel van de olielijn Romano Sandee vind je dan ook bij elke etherische olie een omschrijving van wat welke olie bij je teweeg kan brengen.

 

Dosering van etherische oliën

Een etherische olie dient altijd verdund te worden (met uitzondering van lavendel en tea tree) zodat de verhouding maximaal 8% is op de basisolie. Normaal is de verhouding ongeveer 2% op een basisolie. Je hebt dus maar héél weinig etherische olie nodig op een basisolie. Afhankelijk van je gebruik, bijvoorbeeld als je weinig massageolie per keer gebruikt, gebruik je 3% etherische olie op een basisolie. Wanneer je juist royaal bent in het gebruik van je massageolie, gebruik je minder etherische olie (rond 1%) op je basisolie. Zo zorgen royale gebruikers niet voor een overdosering en weten zuinige gebruikers dat ze voldoende etherische olie in hun systeem krijgen.

 

Bewuste keuze maken

Als je voor de keuze staat een massageolie of badolie te kopen, zal ik in eerste instantie aanraden het etiket te lezen. Zo weet je wat er nu eigenlijk in de olie zit die je wil aanschaffen en kun je afwegen of je niet beter zelf een basisolie kunt kopen om een persoonlijke olie samen te stellen. Ik heb hiervoor de proef op de som genomen en een vergelijking gemaakt met een simpele olie met een groter commercieel merk (Kneipp, bron van hun eigen website) en een amandelmix olie met lavendel toegevoegd volgens een normale dosering van 2%.

 

In het Kneipp-product zitten de volgende ingrediënten: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Lavandula Hybrida Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract, Lavandula Latifolia (Lavender) Oil, Lavandula Hybrida Extract, Tocopheryl Acetate, Retinyl Palmitate, Linalool, Limonene, Geraniol, Coumarin, Tocopherol.

 

In de olie van Romano Sandee zou het volgende aan ingrediënten zitten: Amandelolie, Macadamianoot olie, Jojoba olie, Vitamine E en lavendel (Lavendula augusttifolia).

 

De verschillen zijn eigenlijk vrij snel te zien: in de Kneippolie zitten meerdere toevoegingen. Daarnaast wordt in Kneippolie als eerste ingrediënt zonnebloemolie genoemd. Als basisolie wordt dus zonnebloemolie gebruikt, een olie die in de supermarkt slechts maximaal twee euro per liter kost. Daarnaast zie je niet alleen dat er verschillende soorten lavendel gebruikt worden. maar ook dat er veel extracten genoemd worden. Extracten zijn dus géén etherische oliën. Linalool is een synthetische stof om geuren te versterken, limonene is eveneens een synthetische stof met een citrusachtige geur. Geraniol is een isolaat (geurstof) uit een natuurlijke plant, in dit geval geranium. Echter, het is géén etherische olie. Coumarin is een stof die een hooiachtige geur heeft en wordt gemaakt van kaneel en tonkabonen. Dit is een dus een toevoeging om de geur te versterken. Tocopherol ten slotte is een synthetische stof op alcoholbasis die chemische verbindingen kan leggen met vitamine E.

 

Er zijn dus inhoudelijk veel toevoegingen in de Kneippolie gedaan om een product te maken. Persoonlijk heb heeft het niet mijn voorkeur om allerlei toevoegingen die onnodig zijn, te gebruiken. De verpakking ziet er natuurlijk mooi uit en het product is overal gemakkelijk verkrijgbaar, dus dat zou het voordeel zijn ten opzichte van het merk Romano Sandee op dit moment.

Qua prijs zijn er echter ook verschillen. Nu verkoop ik momenteel geen kant-en-klare massageoliën die maar één geurstof bevatten, maar omgerekend naar een dosering van 2% etherische olie lavendel op een flesje van 100 ml zou het bij mij een prijs hebben van € 6,-, terwijl de verkoopadviesprijs van Kneipp op dit moment € 7,99 is. Hierbij ga ik er dan van uit dat Kneipp ook 2% zou gebruiken. De conclusie is daarom dat Romano Sandee 25% voordeliger is, minder overbodige toevoegingen heeft en “verser” geproduceerd wordt.

 

Ik zou zeggen: blijf kijken wat er op een verpakking staat en maak een bewuste keuze.