Brrr, wat is het koud - klachten in de m. levator scapulae

Brrr, wat is het buiten weer koud. En koud weer leidt helaas tot veel klachten bij mensen. Mensen trekken sneller hun schouders op om hun nek warm te houden. Sjaal of geen sjaal: mensen blijven dit doen. Het gevolg hiervan is dat de spier aan de zijkant van de nek (de levator scapulae) zich continu moet aanspannen. En waarschijnlijk hoef ik niet te vertellen dat hierdoor spierklachten ontstaan.

De levator scapulae

levator scapulae

De levator scapulae is vrij vertaald vanuit het Latijn: de lifter van het schouderblad. Deze spier zorgt er dus voor dat je het schouderblad kunt optrekken richting je nek en wordt daarbij ondersteund door andere spieren. Veel van deze spieren zijn echter gewend om meer te doen, en daarom zul je hiervan ook minder snel spierklachten ervaren. Mensen met klachten in de levator scapulae ervaren bovengemiddeld vaker hoofdpijn en geven vaak aan last te hebben van de schouders. Dit komt voor een groot deel door de loop van de spier, die de aanhechting heeft bij de schedelrand, aan de buitenkant van de nek loopt en vervolgens op het bovenste puntje van het schouderblad de andere aanhechting heeft (zie afbeelding). Veel mensen hebben daar rond deze tijden echte staalkabels lopen, die dus aan het hoofd en aan de schouders trekken, met als (in mijn ogen) logisch gevolg dat mensen meer last hebben van hoofdpijn en schouderpijn, maar die feitelijk last hebben van hun nek.

Klachten voorkomen

Nu kun je de klachten wel voorkomen... In eerste instantie is het belangrijk voor jezelf om bewust te zijn van het feit dat je veelvuldig je schouders optrekt en de levator scapulae dus samentrekt. Wanneer je hiervan bewust bent, kun je er ook bij stil staan om je schouders te ontspannen, en dus te laten "hangen". Ligt het echt aan de kou, dan kun je ervoor kiezen om een sjaal te dragen of een coltrui. Maar hou wel scherp of je je schouders wel of niet optrekt, want dat is simpelweg de oplossing: niet doen.

Klachten oplossen

Als de klachten al ontwikkelt, dan zou het fijn zijn om de klachten natuurlijk op te lossen. Dit kun je doen door een massage te boeken. Maar voor het echt efficiënt oplossen kun je hier zelf ook in meewerken, mits je jezelf ook enigszins pijn kunt geven. Het is natuurlijk logisch dat dit voor veel mensen niet heel prettig is.
Je kunt met je duim drukpuntenmassage geven op de levator scapulae. Hierbij haak je in achter je oor bij de schedelrand en geef je druk terwijl je draait. Je voelt aan de gevoeligheid wel of je "raak" zit of niet. Vervolgens loop je dit af tot de bovenkant van de schouders. Helaas houdt het hier ook op, omdat je bij jezelf niet verder kunt. Maar je kunt het pijnpatroon hierdoor wel gedeeltelijk verlichten. Je kunt met een beetje olie, ongeacht of dit nu massageolie is of olijfolie (of wat je maar in huis hebt) langs deze spier smeren en dan met je duim druk geven vanaf het oor en dan naar beneden duwen. Het kan zijn dat je eens van de spier af glipt, maar dan probeer je het gewoon opnieuw. Probeer dit een aantal keer achter elkaar (een keer of 3) en wrijf tussendoor even oppervlakkig over het gebied. Het kan zijn dat je tijdens deze greep hoofdpijn ervaart. Dit is normaal, omdat er veel spanning op de spier staat en je daardoor ook aan de aanhechting van het hoofd trekt.
Herhaal deze massage regelmatig: als je geen klachten hebt en je blijft deze massage doen, dan zorg je er hiermee ook voor dat de spier in conditie blijft. Hierdoor voorkom je op deze manier klachten.
Tip! Doe deze greep het liefst onder de douche of vlak na het douchen. Dan zijn de spieren warm, heb je meer doorbloeding bij de spieren en kun je dieper masseren. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de massage minder gevoelig is.

Zie ook onderstaande video die deze massage uitbeeld:

Stretchen en trainen

Tenslotte kun je de levator scapulae prima stretchen en trainen, ook om daarmee klachten in deze spier te voorkomen door de conditie van de spier te vergroten. Daarvoor zijn er ook twee oefeningen op video opgenomen:

 

Mochten de oefenen niet helpen, in combinatie met de massage, of wil je de hele spier volledig behandeld hebben samen met andere spieren, dan kun je natuurlijk altijd een massage boeken via het online reserveersysteem.

© 2019 Romano Sandee