De Fibromassage® is een compleet nieuwe massagevorm in Nederland. Op woensdag 22 september 2010 werden de eerste 10 cursisten opgeleid om de Fibromassage® te kunnen geven: een massagevorm specifiek voor mensen met fibromyalgie.
Gemiddeld hebben ongeveer 2 op de 100 mensen in Nederland fibromyalgie, waarbij het grootste gedeelte van deze groep vrouw is. Fibromyalgie betekent letterlijk in het Latijn “pijn in spieren en bindweefsel”. De aandoening kent geen concrete oorzaak. Ook is fibromyalgie niet vast te stellen met een bloedonderzoek. Om deze reden is er ook nog geen medicatie voor ontwikkeld, al hebben verschillende wetenschappers verschillende vermoedens waar fibromyalgie door veroorzaakt kan worden. Voordat een diagnose fibromyalgie gesteld wordt, zullen via de reguliere medische wereld eerst alle andere mogelijke opties uitgesloten worden. Dit betekent voor de patiënt dat het soms jarenlang duurt voordat fibromyalgie vast gesteld kan worden. Naast de pijn in de spieren gaat fibromyalgie gepaard met diverse andere klachten. De meest voorkomende klachten zijn: Slapeloosheid, vermoeidheid, depressiviteit, hoofdpijn, stijfheid, concentratiestoornissen en darmklachten. Voordat de diagnose fibromyalgie gesteld wordt, moeten ook minimaal 11 van de 18 tenderpoints (zie afbeelding) zeer pijnlijk zijn bij druk in combinatie met andere symptomen.
Verlichten klachten
De klachten van fybromyalgie kunnen echter wel verlicht worden door middel van de Fibromassage®. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Miami is gebleken dat de Fibromassage® de volgende voordelen heeft: verhoogde serotonine (stofje dat ons lichaam aanmaakt dat gebruikt wordt om een signaal te geven tussen hersenen en zenuwen), daling van stresshormonen, verlaagde niveaus van substantie P (in feite een pijnprikkel), verminderde pijn in tenderpoints, verbeterd slaappatroon en een verbetering van het algehele gevoel van welzijn. De Fibromassage® stimuleert tevens de opname van zuurstof in spieren, waardoor er minder verzuring optreedt. Naast de Fibromassage®, zijn ook andere mogelijkheden om de klachten te verminderen. Onder andere aanpassingen in de voeding spelen hierin een rol. Tenslotte is het belangrijk voor mensen met fibromyalgie om te blijven bewegen. Voorbeelden van sporten zijn:
- Wandelen
Dit is een goede manier van bewegen: er is geen speciale sportuitrusting nodig en het is gemakkelijk in te plannen in het dagelijks leven. Pas hierin zelf je tempo en snelheid aan. - Fietsen
Fietsen verhoogt de soepelheid en spierkracht. Het is mogelijk om eerst te starten op een hometrainer of bij goed weer buiten te fietsen. Bouw langzaam de oefening uit met bijvoorbeeld 5 minuten en geleidelijk naar 30 minuten per keer. Probeer de verleiding te weerstaan om te snel het tempo te verhogen of de weerstand te verhogen. - Zwemmen
Zwemmen is erg goed in een verwarmd zwembad, omdat de warmte de symptomen van fibromyalgie kan verlichten. Er zijn diverse activiteiten in Nederland die vaak aangeraden worden, zoals aquarobics of aquajoggen.
Therapeutische massage
De Fibromassage® is dus zeker meer een therapeutische massage om klachten te verminderen, maar kan net zo goed tot ontspanning leiden. De Fibromassage® kan in twee vormen worden aan geboden: een vorm waarbij doelgericht wordt gewerkt aan pijnbestrijding, of waarbij doelgericht de slapeloosheid wordt bestreden In het laatste geval wordt juist heel nadrukkelijk een ontspanningsmassage gegeven. Rust is namelijk heel belangrijk is om te herstellen na een massage en daarom zal er eerst worden gestart met de therapeutische ontspanningsmassage, zodat je ’s nachts voldoende nachtrust kunt krijgen en je beter kunt herstellen na een massage die gericht is op pijnbestrijding. De frequentie van de therapie zal verschillen van persoon tot persoon. De ene persoon zal meer baat hebben bij behandelingen dan de andere persoon, dus daarmee zal de frequentie verschillen. Ieder persoon krijgt bij de Fibromassage® een eigen behandelplan waarin alle vorderingen worden bijgehouden. Daarom zal de eerste behandeling in het teken staan van kennismaking, voorlichting en een startpunt maken in het behandelplan. Daarnaast zal nog gemasseerd worden met de intentie die vooraf besproken is, dit kan dus pijnbestrijding zijn of ontspanning. De maximale tijd per behandeling is 30 minuten. Zo kan het zijn dat bij een pijnbestrijdingsmassage de behandeling korter duurt omdat het niet waardevol is om op dat moment verder te gaan. Het lichaam zelf heeft namelijk ook een maximale capaciteit dat het lichaam op dat moment kan verdragen.
Je kunt ook kiezen voor de Fibrocupping massage. Deze vorm van massage is wel een stuk intensiever, maar mijn ervaring is dat de effectiviteit van de massage groter is waarbij de de tijd dat de pijnklachten verminderd zijn langer kunnen duren. Dit is al gebleken bij verschillende cliënten. Wel zul je even moeten doorbijten: het verschil merk je pas echt vanaf de tweede behandeling, omdat de eerste behandeling vooral wennen is en je niet goed weet wat je kan verwachten.
Bekijk de actuele tarieven op de tarievenpagina.