Tip van de Week: Soorten massage

Er zijn veel soorten aangeboden massages in omloop. De ene salon geven ontspanningsmassages, de andere sportmassages en weer een ander geeft een massage aan de hand van hulpmiddelen. Deze week meer over de verschillende soorten massages en de massages die ik zou kunnen uitvoeren.

De bekendste massage is de ontspanningsmassage. Tijdens de ontspanningmassage worden er langzaam over de spieren in lange halen gewreven. Dit word gedaan door verschillende knedingen en de zogenaamde effleurages. Effleurages zijn lange bewegingen over de spieren heen. Daarnaast zijn er petrissages, hierbij worden spieren uit zijn verband gehaald en weer teruggeduwd. Door deze bewegingen langzaam te doen maken dat deze als ontspannend worden ervaren. Daarnaast is het bijvoorbeeld mogelijk om een sportmassage te hebben. Dit is de andere uiterste waarbij de bewegingen snel achtereen worden gemaakt. Een sportmassage word ook vaak voor een sportactiviteit gegeven omdat hierbij de spieren worden gestimuleerd om te gaan werken. De bewegingen zijn sneller achtereen en zit meer pit in de massage. Na afloop van een sportactiviteit kun je een ontspanningsmassage geven om spieren weer tot rust te brengen.

Naast deze vormen van massages zijn er vormen waarin hulpmiddelen worden gebruikt. Het bekendste voorbeeld hiervan de Hot Stone Massage. Hierbij worden de stenen verwarmd tot 45 tot 60 graden Celsius en op verschillende punten van het lichaam geplaatst. Door de warme stenen op bepaalde punten van het lichaam te leggen (o.a. de wervelkolom) stimuleer je de doorbloeding waardoor je je vitaler gaat voelen.
Tevens kan het zijn dat mensen een intuïtieve massage aanbieden. Dit is een massage die men op gevoel geeft zonder de benodigde technieken in huis te hebben. Deze massagevorm is vooral geschikt wanneer je geen klachten hebt. Iemand die een intuïtieve massage aanbied, is vaak niet geschoold op het gebied van anatomie en fysiologie.

Massages die bij mij verkrijgbaar zijn op dit moment is de ontspanningsmassage en de sportmassage. Daarnaast zal over enige tijd de Hot Stone massage hierbij komen. Dit zal medio maart 2010 worden toegevoegd aan de massagevormen. Houd hiervoor deze nieuwsbrief in de gaten.
© 2021 Romano Sandee