Zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage bij massagepraktijk Romano Sandee te groningen

De zwangerschapsmassage is de zachtste massagevorm binnen massagepraktijk Romano Sandee. Tijdens de massage wordt veel massageolie gebruikt om zachte strijkbewegingen te maken. De massage is daarmee vooral gericht op welzijn en niet op spierontspanning. Om deze reden valt de zwangerschapsmassage dan ook onder de ontspannende massages.

Buikslaper? Zwangerschapsmassage bij Romano Sandee ideaal!

Ben je altijd een buikslaper geweest, dan zal dat op een bepaald moment niet meer kunnen tijdens de zwangerschap. Een ontspannende massage zal bij Romano Sandee nog prettiger zijn door de speciale massagetafel van Romano Sandee die speciaal voor zwangere vrouwen ontworpen is. De massagetafel is extra comfortabel met een dikkere kussenlaag. De tafel heeft daarnaast buik- en borstuitsparingen, waardoor de buik “in de tafel valt”, deze wordt dan ondersteund door middel van een matje zodat de buik niet hangt (en het gewicht aan de buik trekt). De borsten vallen ook (ten dele) weg in de borstuitsparing, waardoor de druk op de borsten zoveel mogelijk geminimaliseerd wordt. Doordat je al comfortabel ligt, ben je al meer ontspannen, wat bijdraagt aan de ontspannende massage en het ontspannen gevoel. Masseur Romano Sandee doet de rest: met ontspannende handen, de juiste omgevingstemperatuur, een ontspannen muziekje en een geschikte geur, maakt het dat de massage en ontspannen gevoel compleet.
Door deze ontspanning neemt het stresshormoon af in het lichaam waardoor er minder complicaties zijn bij de bevalling, zo blijkt uit onderzoek. Ook het percentage premature bevallingen is lager. Dit onderzoek werd uitgevoerd over vijf weken waarbij er twee keer per week een massage plaatsvond van 20 minuten, wat neerkomt op een brutotijd van 30 minuten.

Zwangerschap contra-indicatie voor veel massagetechnieken

De zwangerschap op zichzelf is een contra-indicatie voor veel massagetechnieken. De reden is in dat opzicht tweedelig. Enerzijds bij het uitoefenen van kracht, waardoor spieren bewogen worden en doorbloeding zeer snel gestuwd (net als bij warmte) worden geven aan het lichaam van de vrouw in de zwangerschapsperiode de indicatie dat er sprake is van “ziekte”. Het gevolg hiervan is dat het lichaam onnodig extra antistoffen (afweerstoffen) gaat aanmaken. Dit zal dan ook vermeden moeten worden, vandaar de zachtere aanrakingen. De andere kant is dat het onderzoek hierna zeer gering is naar de effecten van een massage op de zwangere vrouw. Er zijn wél onderzoeken gedaan naar de effecten van zachte druk. Maar er zijn nog geen resultaten bekend van spiergerichte massage die onder stevige druk wordt uitgevoerd. Ethisch gezien zou zoiets waarschijnlijk ook niet onderzocht mogen worden, omdat men simpelweg niet weet wat de effecten zijn op de moeder en vooral op het ongeboren kind.

Om deze twee redenen is het nu eenmaal zo dat de zwangerschap als contra-indicatie wordt gezien bij veel massagetechnieken. Bij massagepraktijk Romano Sandee wordt daarom alleen zacht gemasseerd bij een zwangerschap. Daarnaast zijn er nog verschillende andere contra-indicaties. Wanneer je bijvoorbeeld een verleden hebt met miskramen, trombose of een ontsteking, dan is het raadzaam met de arts in overleg te treden.

Zwangerschap en etherische oliën

Massagepraktijk Romano Sandee werkt met etherische oliën. Deze oliën doen net wat meer dan alleen een geur en hebben een werking op het lichaam. Het is dan ook verstandig een zorgvuldige keuze te maken in de etherische oliën. In de productenlijn Romano Sandee is er een lijn “Zwangerschap”, die veilig is te gebruiken. Het bevat de etherische olie mandarijn, die tevens goed is bij striae. In de massagepraktijk wordt daarom gebruik gemaakt van de massageolie uit deze lijn en daarnaast zijn in mijn webwinkel bijvoorbeeld ook dag- en nachtcrème, bodylotion of bad- en doucheschuim uit deze lijn verkrijgbaar.

Etherische oliën die je in elk geval beter niet kan gebruiken (omdat ze bv. de menstruatie kunnen opwekken), zijn: Lavendel, Kamille, Roos Otto of Jasmijn. Daarnaast kunnen de etherische oliën Marjolein, Rozemarijn, Scharlei, Basilicum, Venkel en Hysop stuwend werken met het aanzetten tot moedermelk. Deze zijn dus ook niet verstandig te gebruiken. Veilige etherische oliën zijn: Mandarijn, Neroli, Sandelhout, Wierook, Mirte, Gember, Vertiver en Petitgrain.