Massagetherapie

Therapeutische massages

Naast massages gericht op ontspanning, worden er in mijn massagepraktijk in Groningen ook massages gegeven die een therapeutische karakter hebben en deel uitmaken van een groter geheel. Deze massages zijn dan veelal gevoelig en hebben als doel specifieke klachten te verlichten of op te lossen. Daarnaast zijn sommige van deze massages bestemd speciaal voor een specifieke doelgroep. Zo is de Fibromassage® speciaal bestemd voor mensen die fibromyalgie hebben.
Kenmerkend aan de therapeutische massages zijn dat ze langere tijd nodig hebben om effect te bereiken. De klachten waarvoor de massage bestemd is zullen niet altijd direct opgelost kunnen worden.

Eerste therapeutische massage

Kom je voor de eerste keer voor een therapeutische massage? Dan zul je voorafgaand de afspraak (net als bij andere massages) een intakeformulier ontvangen om zo een beeld te krijgen van jouw klachten en eventuele contra-indicaties (welke een risico kunnen vormen op een bepaald type massage of bepaald type etherische olie). Daarnaast is de ervaring dat een eerste massage altijd meer tijd kost dan een vervolgbehandeling omdat er ook meer gerapporteerd zal moeten worden in je persoonlijk dossier. Om deze reden is een therapeutische massage enkel alleen verkrijgbaar in de variant van 1 uur. Dit geldt voor alle therapeutische massagevormen, met uitzondering van de afslankmassage: hier is voldoende aan 45 minuten.

Typen massages

De therapeutische massages die ik aanbied zijn:

Cellulitemassage

Afslankmassage bij massagepraktijk Romano Sandee te Groningen

De cellulitemassage is een stevige massagevorm waarbij een speciale techniek wordt toegepast om een figuurcorrectie te doen zonder medische ingrepen. Door middel van deze technieken wordt de huid strakker, gladder en slanker. Hiermee is deze massagevorm een betaalbaar alternatief voor de bekende liposuctie. Na afloop van deze massage voelen veel mensen zich vaak energieker. De massagevorm is zeer geschikt voor het bestrijden van cellulite. Doordat de huid strakker wordt, vermindert de cellulite of deze verdwijnt zelfs helemaal.

Effecten cellulitemassage

Echter, dit effect is pas zichtbaar na circa 8 tot 12 behandelingen. Om goed resultaat te krijgen is er een speciale kuur van 10 behandelingen. Tijdens de eerste behandeling staat vooral de voorbereiding centraal; je krijgt hierbij een kort gesprek over wat je tijdens de behandeling te wachten staat. Daarnaast zal er een start worden gemaakt met de afslankmassage. Na afloop kun je water uit de watercooler halen om de afvalstoffen die vrijgekomen zijn tijdens de massage af te voeren. Een week later zal de tweede afspraak plaatsvinden en hierbij zal de afslankmassage worden herhaald.
Vanaf de derde afspraak wordt er twee keer per week een afspraak gemaakt om het afslankproces te versnellen. Na zes weken is deze kuur klaar en kun je deze eventueel uitbreiden met nog een paar extra afspraken of je kunt ervoor kiezen om een nieuwe zone aan te pakken. Het advies is namelijk om maximaal één zone per kuur aan te pakken, juist omdat dit een speciale massagetherapie is. Om deze reden wordt er ook niet langer dan 30 minuten gemasseerd per afspraak. Bij sommige zones kan het zelfs nog korter zijn omdat de omvang van de zone niet groot is.
Meer informatie

Bijwerkingen cellulitemassage

Let op! Deze massage valt niet onder de ontspanningsmassage en is echt een massagetherapie. De massage werkt namelijk diep tot in het bindweefsel en is dus een stevige massage. Tijdens de massage kan dit pijnlijk of gevoelig aanvoelen. Tevens is het mogelijk (komt zelden voor) dat je je tijdens de massage misselijk voelt of hoofdpijn kan krijgen. Dit komt doordat deze vorm van massage je lichaam opnieuw vormt in de structuren van vet- en vochtopslag.
Deze "bijwerkingen" zijn na afloop van de massage weer over. Na afloop van de massage zijn de klachten verdwenen, wel kun je de dag na de massage nog wat spierpijn voelen. Dit is een teken van het herstel en herstructurering van de massage en komt doordat het bindweefsel een laag dieper ligt dan de spieren. De spieren herstellen weer van de spierpijn na de massage, net als na het sporten. Het is aanbevolen om op de dagen van deze massage de minimale hoeveelheid vocht te consumeren van 1,5 liter.

Let op! Boek bij de eerste keer therapeutische massage altijd tenminste 60 minuten of "1e behandeling therapeutische massage" welke bijna bovenaan de lijst staan van de diensten. De tijd van 60 minuten is bij de eerste keer écht nodig om een goed beeld te krijgen van je spierklachten, wensen en verwachtingen. Bovendien is de ervaring dat er na de eerste keer veel tijd word besteed aan tips en begeleiding na de massage waardoor de mobiliteit en zelfredzaamheid door eigen inspanningen kunnen worden vergroot. Tevens vraagt de eerste keer extra tijd van de rapportage. Wanneer je korter boekt dan 60 minuten de eerste keer, zal er wel voor 60 minuten in rekening worden gebracht, gezien de afspraak dan toch uitloopt.

Na 3 massages klacht niet over? 4e behandeling gratis!

Masseur Romano Sandee is er heilig van overtuigd dat zijn massages door de combinatie van technieken ervoor zorgen dat hij in drie behandelingen eenvoudige klachten oplost. Daarom komt Romano Sandee met een garantie: als je na drie behandelingen geen verbetering voelt, dan krijg je de vierde behandeling gratis. Onder de eenvoudige klachten worden klachten gerekend die niet langer dan zes maanden geleden gestart zijn en die daarnaast een specifiek gebied betreffen, waarbij per zijde maximaal twee spieren een hogere spierspanning hebben. Hierbij zijn aandoeningen als reuma en fibromyalgie uitgesloten, omdat deze aandoeningen eigenlijk automatisch al voor meer spierspanning zorgen.

Vierde behandeling gratis

Wanneer je na drie wekelijkse behandelingen (die voldoen aan de onderstaande voorwaarden), geen verbetering merkt als een vermindering of het verdwijnen van spierspanning, dan krijg je de vierde behandeling geheel gratis. De lengte van deze behandeling zal gelijk staan aan de eerste drie behandelingen. Als je dus 3 keer 45 minuten massage boekt, dan zal de vierde behandeling niet langer zijn dan 45 minuten. Bij 60 minuten zal de vierde behandeling ook 60 minuten zijn.
Na afloop van de eerste behandeling is echter pas te zeggen of je geschikt bent voor deelname. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de spierspanning, rekbaarheid van de huid, doorbloeding van spieren en de manier waarop je reageert op de behandeling. Hierbij zal geobserveerd worden of tijdens de behandeling al voelbaar is dat de spierspanning is afgenomen. Spieren zo hard als staalkabels zullen namelijk nimmer in drie behandelingen opgelost kunnen worden: deze zijn ook al langer dan zes maanden in ontwikkeling geweest.

Voorwaarden

Om de vierde behandeling gratis te krijgen, zijn er enkele voorwaarden opgesteld. Deze voorwaarden gelden altijd aanvullend op de Algemene voorwaarden en de huisregels.

 • De actie luidt: "Na drie volledige behandelingen van de "Klachtgerichte massage" is de vierde behandeling gratis, wanneer er geen spierspanning is afgenomen."
 • Alleen eenvoudige spierklachten komen in aanmerking voor deze garantie. Mensen met reuma en fibromyalgie zijn uitgesloten van deelname.
 • Masseur Romano Sandee behoudt het recht om mensen te weigeren voor deelname aan de actie. Dit wordt kenbaar gemaakt ná de eerste behandeling. Voor de behandeling is het helaas niet mogelijk hier een concrete uitspraak over te doen.
 • Per persoon kan iemand maximaal éénmaal per jaar aanspraak maken op deze garantie.
 • De klant dient de eerste drie afspraken te maken met een maximum van zeven dagen tussen iedere behandeling. Wanneer hier niet aan wordt voldaan, kan de klant géén aanspraak maken op de vierde behandeling die gratis word aangeboden.
 • De vierde behandeling is net zo lang als de drie betaalde behandelingen. Wanneer er verschillen in behandelduur zijn geweest (bijvoorbeeld de ene keer 45 minuten en de andere keer 60 minuten), dan zal hiervan het gemiddelde worden genomen en dan zal dit gemiddelde als behandelduur gratis worden aangeboden.
 • Veiligheid staat in elke behandeling voorop. Mocht blijken tijdens de behandeling dat Romano Sandee niet de juiste behandelaar is voor de klachten, dan kan je worden doorverwezen naar een andere behandelaar. Hiermee vervalt ook de vierde gratis behandeling. De gratis behandeling vervalt ook wanneer blijkt dat de behandeling - om welke reden dan ook - onderbroken moet worden.
 • Er is géén aanspraak te maken op de vierde gratis behandeling wanneer je tijdens één van de drie betaalde massages al een korting hebt genoten via een actie. Sparen op je VIP Card, is wel toegestaan.

Klachtgerichte massage

De klachtgerichte massage bij masseur Romano Sandee, specialist in schouder- en nekklachten.

Heb je last van schouderklachten, nekklachten of rugklachten? Dan ben je bij Massagepraktijk Romano Sandee in Groningen aan het juiste adres. Romano is gespecialiseerd in deze klachten en kan in veel gevallen de klachten verlichten of oplossen. Door een breed scala aan massages die Romano beheerst, kunnen verschillende massage-technieken gebruikt worden om deze spierklachten op te lossen.

Snel en effectief

Romano Sandee gaat graag vlot te werk zodat de massage zo effectief mogelijk is. Ik werk niet met een ellelange intakegesprek van een uur, zoals veel collega's doen. Ik vraag je bij binnenkomst kort wat ik voor je kan betekenen, waardoor de klachten zijn ontstaan en hoe lang deze inmiddels aanwezig zijn. Daarna wordt zo spoedig mogelijk gestart met de massagebehandeling, zodat er actief aan de klacht gewerkt kan worden. Er wordt eerst gevoeld (zonder olie) hoe de toestand van de spieren is en in welke mate er spierspanning aanwezig is. In mijn praktijk vergelijk ik dit altijd met biefstuk: die kan die rood, roze, welldone of bot zijn. Zo kun je goed vaststellen in welke mate de spierspanning in je lichaam aanwezig is.
Heb je te maken met eenvoudige spierklachten, dan bied ik de garantie dat in drie behandelingen de klachten verminderd of verdwenen zijn. Is het niet het geval? Dan krijg je de vierde behandeling gratis aangeboden. Kijk daarvoor bij "Oplos GARANTIE" voor meer informatie.

Breder perspectief

Naast de massage worden er ook tips meegegeven om de klacht ook na de behandelingen te blijven voorkomen of om de behandelingen te ondersteunen. Dit kan een combinatie zijn van oefeningen die meegegeven worden, maar kan ook advies gegeven worden over een goede werkhouding. Het belangrijkste is dat je naast de massagebehandelingen goed kan blijven functioneren in het dagelijks leven, ook als de klachten verholpen zijn. Er wordt dan ook nooit aangenomen de massage alleen voldoende is om de knopen en spierspanning op te lossen.

Massage is niet voor de lekker

Een klachtgerichte massage is nooit voor de lekker. De klachten zijn er niet voor niks ontstaan. Je bent vaak langdurig (en de één langer dan de ander) bij je eigen lichaam een grens over gegaan. Hier ben je misschien niet altijd bewust van geweest en op een bepaald moment zegt je lichaam: ik stop ermee en doe het zelf maar, waardoor de klachten zich gaan openbaren. Om deze klachten op te lossen moet deze grens opnieuw opgezocht en over worden gegaan. Hierdoor is een klachtgerichte massage veelal gevoelig. Elke massage wordt wel met ontspannende grepen afgesloten, zodat je niet met volledige spanning de praktijk uit loopt. Echter, je zult ook na een klachtgerichte massage de massage nog blijven voelen. Op de dag van de massage zou je vermoeid kunnen zijn en mogelijk hoofdpijn kunnen ervaren. De vermoeidheid komt vooral doordat jouw lichaam hard moet werken de afvalstoffen in de spieren goed af te voeren, wat veel energie kost. In de 24 tot 48 uur na de massage kun je nog steeds spierpijn ervaren, alsof je zwaar hebt gesport. In sommige gevallen kan het ook "beurs" aanvoelen. Na de 48 uur moet zeker dit gevoel afnemen.

Tips

Een klachtgerichte massage heeft impact op je lichaam. Het is dus belangrijk dat je zeker ook op de dag van de massage en de dagen (2 á 3) goed voor jezelf zorgt. Daarom enkele tips:

 • Drink voldoende vocht. Zonder vocht kan ons lichaam niet functioneren en nog belangrijker: vocht zorgt ervoor dat afvalstoffen goed worden afgevoerd via de urine. Drink daarom op de dag van de massage en de dagen erna minimaal 1,5 tot 2 liter vocht. Dit mag alles zijn, maar wees zuinig met cafeïne. Cafeïne onttrekt namelijk vocht en belemmert zo de afvoer van afvalstoffen.
 • Plan op de dag van de massage niet te veel activiteiten ná je massage. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om te herstellen en je kunt je na de massage vermoeid voelen. Je kunt daarna beter ontspannende activiteiten doen.
 • Wil je graag sporten? Mijn advies is het niet te doen op de dag van de massage. De massage heeft al veel impact op de spieren. Met name krachttrainingen kun je beter even laten. Cardiotraining kun je wel doen vóór de massage, maar na de massage is de ervaring dat veel mensen dit te heftig vinden.
 • Boek bij de eerste keer klachtgerichte massage altijd tenminste 60 minuten of "1e behandeling therapeutische massage" welke bijna bovenaan de lijst staan van de diensten. De tijd van 60 minuten is bij de eerste keer écht nodig om een goed beeld te krijgen van je spierklachten, wensen en verwachtingen. Bovendien is de ervaring dat er na de eerste keer veel tijd word besteed aan tips en begeleiding na de massage waardoor de mobiliteit en zelfredzaamheid door eigen inspanningen kunnen worden vergroot. Tevens vraagt de eerste keer extra tijd van de rapportage. Wanneer je korter boekt dan 60 minuten de eerste keer, zal er wel voor 60 minuten in rekening worden gebracht, gezien de afspraak dan toch uitloopt.
 • Boek minimaal 45 minuten klachtgerichte massage. Alleen op deze wijze is er voldoende tijd om één klachtgebied te behandelen. Zijn er meerdere gebieden, dan is het raadzaam om meer tijd in te boeken.
 • De frequentie van de massage is geheel aan jou, net wat je zelf nodig acht. Ik adviseer in het begin minimaal een keer per week, maximaal twee keer per week (afhankelijk van de snelheid waarmee je herstelt). Als het beter gaat en de klachten worden minder intens, kun je overgaan naar de frequentie van eenmaal per twee weken. Als dat allemaal goed gaat, kan de frequentie teruggebracht worden naar eens per maand.

Cupping therapie

Cupping Therapie is een eeuwenoude massagetechniek dat van oorsprong uit China komt. In de oorspronkelijke cupping massage worden glaasjes door middel van alcohol verwarmd, waarna er warmte in de cup ontstaat. Hiermee kun je het cuppingglaasje dan vacuüm op de huid zetten. In de loop van de eeuwen is deze techniek steeds meer veranderd en de laatste decennia gebruiken we cups die door middel van een plastic balletje op het glaasje de huid vacuüm kunnen trekken.

Cupping massage is van oorsprong therapeutisch

De cupping massage is écht een therapeutische massagevorm, waarbij ingespeeld word op klachten. De cupping massage kan worden meegenomen in de klachtgerichte massage, maar is ook individueel te boeken. De cup trekt vacuüm en trekt daarmee niet alleen de huid, maar ook het bindweefsel en spierweefsel omhoog. Hierdoor ontstaat extra doorbloeding en op deze manier zijn talloze klachten op bindweefselniveau en op spierniveau te verlichten, dan wel op te lossen.  In de Chinese geneeskunde worden eigenlijk drie technieken gebruikt, de Guasha massage, Cupping therapie en acupunctuur. 

Ontspannende cupping therapie

Tegenwoordig kan cupping therapie ook ontspannend gegeven worden. Dit komt doordat we niet meer gebruik maken van glazen bollen en hitte (die tevens een veiligheidsrisico hadden), maar van hulpmiddelen die werken met vacuüm. Hierdoor is  beter af te stemmen is hoe sterk het  vacuüm is dat er getrokken gaat worden. Daardoor kan er bij een ontspannende cupping massage een mildere behandeling gegeven worden.

Cupping therapie kan helpen

Cupping therapie kan helpen bij verschillende klachten, denk hierbij aan hoofdpijnklachten, migraine, spierklachten in de schouders. Daarnaast is deze massage uitermate geschikt bij lage rugpijn. Wanneer je de cupping massage boekt, kun je kiezen voor 30 minuten of 45 minuten. Dit is afhankelijk van wat er behandeld dient te worden. Dit houdt niet in dat er 30 tot 45 minuten alleen cupping massage word toegepast, omdat dit erg heftig wordt. Deze behandeling zal dan ook worden gecombineerd met andere massages zoals de klassieke massage of sportmassage. Daarnaast wordt de massage altijd ontspannend afgesloten. Afhankelijk van je huidtype en conditie, kun je behandeling elke 7 tot 10 dagen herhalen.
Let op! De therapeutische cupping massage is niet voor iedereen geschikt en is ook écht therapeutisch. Dit betekent dat je vooraf rekening moet houden met enige "bijwerkingen" die kunnen optreden en tot enkele dagen na de massage kunnen aanhouden. De huid wordt vacuüm getrokken om te doorbloeden. Hierdoor wordt bij een gezonde huid de huid na het verwijderen van de cup mooi rood. Echter hoe meer knopen, afvalstoffen etc. hier aanwezig zijn, hoe dieper de kleur kan worden: van dieper rood tot zwart. Dit is niet erg en geeft vooral de indicatie dat deze afvalstoffen vrij zijn gekomen op die plek. Wanneer je een partner hebt en je bent van plan deze massage te nemen, is het verstandig om je partner vooraf op de hoogte te brengen van de rode plekken die na een massage op de huid ontstaan. Deze vorm van massage is niet geschikt voor vrouwen die zwanger zijn en voor mensen met ziekten als trombose. In sommige gevallen geldt dit ook bij diabetici en mensen met een hoge bloeddruk.

Let op! Boek bij de eerste keer therapeutische massage altijd tenminste 60 minuten of "1e behandeling therapeutische massage" welke bijna bovenaan de lijst staan van de diensten. De tijd van 60 minuten is bij de eerste keer écht nodig om een goed beeld te krijgen van je spierklachten, wensen en verwachtingen. Bovendien is de ervaring dat er na de eerste keer veel tijd word besteed aan tips en begeleiding na de massage waardoor de mobiliteit en zelfredzaamheid door eigen inspanningen kunnen worden vergroot. Tevens vraagt de eerste keer extra tijd van de rapportage. Wanneer je korter boekt dan 60 minuten de eerste keer, zal er wel voor 60 minuten in rekening worden gebracht, gezien de afspraak dan toch uitloopt.

Fibrocuppingmassage

 

De Fibrocuppingmassage is een massagetechniek waarbij cuppingmassagetherapie is toegepast bij de aandoening fibromyalgie. Fibromyalgie is een aandoening waarbij er sprake is van verklevingen in de spieren en aanhechtingen. Op deze plaatsen is vaak een gebrek aan doorbloeding en door middel van fibrocupping wordt de doorbloeding lokaal gestimuleerd.

Werking fibrocupping

De fibrocupping wordt uitgevoerd met speciale massageolie die al gebruikt wordt in de fibromassage, bestaande uit amandelolie, jojobaolie, vitamine E en de etherische olie rooms-kamille. Deze olie wordt op de huid aangebracht. Vervolgens wordt er een plastic cup op de huid aangebracht en door middel van vacuüm worden de huid, spier, bindweefsel en bloedvaten opgetrokken. Hierdoor ontstaat er in korte tijd lokaal doorbloeding. Doordat op de plek van de cup doorbloeding ontstaat, is het mogelijk dat verklevingen door het lichaam worden opgeruimd.

Effect fibrocupping

Op de dag van de fibrocupping voel je je waarschijnlijk wel erg lekker, omdat het doorbloedingelement goed aanwezig is. De dag na de behandeling en de tweede dag na de behandeling is het vaak wel minder lekker en kun je spierpijn ervaren. De dagen hierna wordt het in principe weer beter. Ook is gebleken dat met name de eerste twee behandelingen als pittig werden ervaren door de proefpersonen.

Behandelingen

Om een goede basis te kunnen neerzetten voor gunstige resultaten van de fibrocupping massage, is het belangrijk de startkuur structureel in te plannen. Bij massagepraktijk Romano Sandee kan je dit eenvoudig doen via het online reserveersysteem. Voor de startkuur is de aanbeveling vijf behandelingen te boeken. Ook zal het aan het begin even doorbijten zijn: het gaat om pittige behandelingen. Na de basiskuur kan de termijn tussen de behandelingen verruimd worden. Hoeveel ruimte er gewenst is tussen twee behandelingen verschilt van persoon tot persoon en is tevens afhankelijk van de wensen die je hebt. Per behandeling per deelsegment (je hebt twee segmenten: rug, schouders en nek of armen, handen, benen, voeten) is de behandelduur per segment ongeveer 30 minuten, met daarbij het verzoek om de eerste behandeling 45 minuten in te boeken om zowel de volledige behandeling als een duidelijke voorbespreking met uitleg te kunnen doen. De massage is te reserveren in de tijdseenheden van 30, 45, 60 en 75 minuten.

Resultaten fibrocupping

Er zijn twee case reports geweest alvorens deze massage werd aangeboden bij massagepraktijk Romano Sandee. Gedurende drie behandelingen achtereen werd bijgehouden door de proefpersoon wat het pijncijfer is, de pijnintensiteit (dus in welke mate deze aanwezig is) en de weerstand (hoe stijf voelt het). Voor de proef begon moest iemand een dag prikken en daarbij de waarden aangeven, die als nulmeting fungeren voor de tijd gedurende de proef. Uiteindelijk zijn er bij de mannelijk proefpersoon na 3 behandelingen die structureel elke week plaatsvonden de volgende conclusies getrokken: het pijncijfer kan maximaal dalen van een 7 naar een 3, de pijnintensiteit van een 5 naar een 3 en de weerstand van een 6 naar een 3. Gemiddeld zou je kunnen zeggen dat fibrocupping in een korte tijd 50% de pijn kan verlichten. 

De conclusie is dat fibrocuppingmassage effectiever is dan fibromassage op zichzelf.

Fibrocupping: geen lekkere massage

Eén ding moet wel gelijk vermeld worden: de fibrocupping is geen lekkere massage. Je kan je wellicht voorstellen dat de behandeling erg krachtig zal zijn op het moment dat je met vacuümkrachten gaat werken. Op plaatsen waar de doorbloeding niet optimaal plaatsvindt (zoals bij fibromyalgie vaak het geval is), is er een vergrote kans dat er lokaal blauwe plekken ontstaan. Daarom raad ik aan om je partner (wanneer die partner aanwezig is) te vertellen dat dit de effecten zijn van de fibrocupping. Je kunt hem of haar natuurlijk ook eens meenemen naar een behandeling.

Let op! Boek bij de eerste keer therapeutische massage altijd tenminste 60 minuten of "1e behandeling therapeutische massage" welke bijna bovenaan de lijst staan van de diensten. De tijd van 60 minuten is bij de eerste keer écht nodig om een goed beeld te krijgen van je spierklachten, wensen en verwachtingen. Bovendien is de ervaring dat er na de eerste keer veel tijd word besteed aan tips en begeleiding na de massage waardoor de mobiliteit en zelfredzaamheid door eigen inspanningen kunnen worden vergroot. Tevens vraagt de eerste keer extra tijd van de rapportage. Wanneer je korter boekt dan 60 minuten de eerste keer, zal er wel voor 60 minuten in rekening worden gebracht, gezien de afspraak dan toch uitloopt.

Fibrostoelmassage

Massagestoel

Als enige massagepraktijk in Groningen bied ik de Fibromassage® aan op de massagestoel, waardoor de Fibrostoelmassage overal toepasbaar is. Hiermee kan op locatie nog meer op maat worden gewerkt. De Fibro-stoelmassage is hiermee wel beperkt tot de tenderpoints op de rug, schouders, nek en armen, maar kan zeker verlichting geven. Tijdens de Fibrostoelmassage is het mogelijk om te kiezen uit twee verschillende massagevormen. Het gaat hierbij om een gerichte massage om (pijn)klachten te verminderen, of een massage om slapeloosheid te bestrijden. Hiermee is de Fibrostoelmassage vooralsnog een massagetherapie en speciaal bestemd voor mensen met Fibromyalgie. Net als bij de tafelmassage kunnen bij de Fibrostoelmassage de klachten eerst verergeren. Dit komt doordat het lichaam de afvalstoffen eerst moet afvoeren voordat je je beter in je vel gaat voelen.

 

De Fibrostoelmassage kan overal plaatsvinden, zowel op de werkplek als bij je thuis. Hierdoor is de Fibrostoelmassage op verschillende manieren te verzorgen en kan de massage om slapeloosheid te bestrijden bijvoorbeeld thuis voor het slapen gaan worden gegeven.
Aangezien de massage over de kleding heen gaat, is het wel belangrijk om kledingvoorschriften in acht te nemen om de massage goed te kunnen aanbieden. Bij de Fibrostoelmassage kan alleen gemasseerd worden wanneer een shirt gemaakt is van katoen. Kleding met synthetische, spijkerstof of wol zijn niet geschikt om de Fibrostoelmassage goed te kunnen geven. Dit geeft namelijk te veel wrijving op de huid, wat onplezierig aanvoelt.

Fibrostoelmassage BOEKEN?

De Fibrostoelmassage is een massage die niet vaak geboekt wordt. Wil je deze massage boeken? Reserveer dan in het online reserveersysteem de "stoelmassage" en vermeld dan expliciet dat je kiest voor de Fibrostoelmassage. Dan zorg ik dat de juiste attributen klaar liggen. Je kan ook een e-mail sturen via het contactformulier

Fibromassage

De Fibromassage® door masseur Romano Sandee te Groningen.

De Fibromassage® is een speciale massage bedoeld voor mensen met Fibromyalgie om pijnklachten te verlichten of om slapeloosheid te bestrijden. Fibromyalgie word ook wel wekedelenreuma genoemd en is een reumatische aandoening. Fibromyalgie betekent letterlijk vanuit het Latijn ‘pijn in bindweefsel en spieren’. De pijn die fibromyalgie veroorzaakt is te vergelijken met een hele zware spierpijn over het gehele lichaam. Deze pijn bevindt zich in spieren, spier- en gewichtsaanhechtingen en pezen in het hele lichaam. Dit kan tevens gepaard gaan met klachten als slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn en stijfheid. Hoe fibromyalgie veroorzaakt wordt, is voor de wetenschap nog niet helder, al bestaan er verschillende hypothesen.

Therapeutische massagevorm

De Fibromassage kun je niet zien als een ontspanningsmassage. De Fibromassage is namelijk een therapeutische massagevorm. Om deze reden zal tijdens de eerste afspraak de vragenlijst worden doorgenomen die je van te voren digitaal hebt ingestuurd om een behandelplan op te stellen. Daarnaast zal de eerste afspraak deels een voorlichtend karakter hebben. Dit zal maximaal 15 minuten duren. De frequentie van de massage zal verschillen per persoon. De een zal er immers meer behoeft aan hebben dan de andere persoon.
Elke behandeling gericht om de pijnklachten te verminderen duurt maximaal 30 minuten. Dit maximum is ingesteld aangezien de behandeling gevoelig kan zijn. Ook is het belangrijk te weten dat het tijd nodig heeft voordat de Fibromassage effectief gaat worden. Zoals je weet heb je soms hele goede dagen en soms ook hele slechte dagen. Zo werkt het ook met de Fibromassage, soms heeft een behandeling heel veel effect, maar de andere keer kan de behandeling juist weer meer napijn veroorzaken de dag erna. Op deze momenten is het belangrijk toch door te blijven zetten. Uiteindelijk gaat de massage op langere termijn de klachten verlichten en ga je je fitter voelen. De ontspannende Fibromassage, die gericht is op slapeloosheid, is te boeken in tijdvariaties van 30, 45 en 60 minuten.

Pijn verlichten

De Fibromassage heeft als doel de pijn te verlichten. Maar zoals in de vorige alinea gezegd, is het echter wel mogelijk dat pijnklachten kunnen toenemen. Op langere termijn zal de patiënt zich tevens fitter gaan voelen. Echter, de Fibromassage alleen zal niet genoeg zijn. Naast de massage is het ook belangrijk voldoende te blijven bewegen. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat Fibromyalgiepatiënten die regelmatig bewegen, de pijn kunnen reduceren en de belastbaarheid van hun lichaam kunnen vergroten.

De Fibromassage moet je wel enige tijd gunnen om te kunnen laten werken. Ik adviseer altijd om het drie keer achtereen met een wekelijkse frequentie te proberen bij deze massage. Langere tussen perioden is ook mogelijk, maar dan is veel minder goed te zien of er voldoende effect optreedt van de Fibromassage, omdat deze massage zoals gezegd even de tijd nodig heeft om het lichaam eraan te laten wennen.

Let op! Boek bij de eerste keer therapeutische massage altijd tenminste 60 minuten of "1e behandeling therapeutische massage" welke bijna bovenaan de lijst staan van de diensten. De tijd van 60 minuten is bij de eerste keer écht nodig om een goed beeld te krijgen van je spierklachten, wensen en verwachtingen. Bovendien is de ervaring dat er na de eerste keer veel tijd word besteed aan tips en begeleiding na de massage waardoor de mobiliteit en zelfredzaamheid door eigen inspanningen kunnen worden vergroot. Tevens vraagt de eerste keer extra tijd van de rapportage. Wanneer je korter boekt dan 60 minuten de eerste keer, zal er wel voor 60 minuten in rekening worden gebracht, gezien de afspraak dan toch uitloopt.

Werkwijze APK

Je weet misschien niet helemaal welke massage bij je past, of waar je nu precies de klachten hebt zitten. Dan zou de APK voor je lichaam een goede benadering zijn. Daarnaast is het mogelijk dat je de APK voor je lichaam gebruikt om je eigen lichaam goed in vorm te houden. Dat is natuurlijk allemaal mogelijk. Voor de APK voor je lichaam wordt een relatief vaste werkwijze gebruikt.

 

Voor je afspraak

Voordat je in de praktijk komt voor de APK voor je lichaam, dien je eerst een afspraak te boeken via het online reserveersysteem. Hierbij kies je uiteindelijk voor de service APK voor het lichaam, die alleen voor 45 minuten of 1 uur te boeken is. In dit uur wordt minimaal één zone gecontroleerd. Dit is afhankelijk van hoeveel spanningen er in verschillende spieren gevonden worden en hoe deze spieren behandeld worden.

Op het moment dat je gereserveerd hebt en je bent nog niet eerder in de praktijk geweest, dan ontvang je later de vraag om je persoonlijk dossier in te vullen. Zo krijg ik een beeld van wie er naar de praktijk komt en van je medische achtergrondinformatie. Het wordt één keer aangeboden om dit van te voren te doen. Als je het niet van te voren invult, dan zal deze vragenlijst alsnog worden doorgenomen tijdens je afspraak. Dat gaat dan ten koste van je eigen (massage)tijd. Ook kun je ervoor kiezen geen persoonlijk dossier aan te maken, maar dan zul je hier een verklaring voor moeten tekenen, zoals op de webpagina aangegeven is.

 

Tijdens je afspraak

Voor de massage begint, vraag ik nog even kort waar je op dat moment klachten ervaart, zodat ik tijdens de APK daar wat meer nadruk op kan leggen. Daarnaast kan het zijn dat uit je persoonlijk dossier enkele vragen voor mij naar voren zijn gekomen, waar ik nog even naar doorvraag. Zeker wanneer je vrij recent nog onder behandeling bent geweest van een andere specialist, vraag ik hier altijd even naar.

Vervolgens ontkleed je je en kun je op de massagetafel plaats nemen. Het ondergoed blijft bij mij altijd aan, omdat ik niets wil met de intieme zones. Die zijn voor je partner bedoeld. Bij vrouwen maak ik de bh los op de tafel. Het is dan ook handig als je als vrouw hier rekening mee houdt, dus dat de sluiting van de bh zich ook op de achterkant van de bh bevindt.

Spier voor spier wordt de spierspanning gecontroleerd. Ook wordt er gecontroleerd of en in welke mate er mogelijk knopen aanwezig zijn. De APK voor je lichaam wordt volgens een vaste methode en gestructureerd uitgevoerd. Vervolgens, waar mogelijk, zullen de "knelpunten" worden losgemaakt. Dit kan dan ook mogelijk gevoelig zijn, maar het heeft als doel dat je je na afloop beter gaat voelen. 

Na de massage wordt nog kort ontspannend gemasseerd op de behandelde gebieden. Dit omdat ik het niet leuk zou vinden dat ik je een hele tijd flink aanpak, maar vervolgens met alle spanning die ook ontstaan is de praktijk laat verlaten. Daarom sluit ik al mijn massages altijd af met in elk geval een paar minuten ontspannende massage. 

Indien het mogelijk is, ontvang je ook nog een (kort) advies ter verbetering van je situatie en een advies hoe je verder zou kunnen gaan na deze APK. Ik adviseer in het algemeen altijd om even een week later terug te komen voor een massage van 45 minuten, afhankelijk van wat er gedaan is aan herstel.

 

Na je afspraak

Het is belangrijk om na je afspraak niet al te veel meer te plannen. Je wordt over het algemeen een uur vrij stevig onder handen genomen en dat betekent ook dat er veel in je lichaam gebeurt. Je moet het eigenlijk vergelijken met een uur heel erg intensief sporten om te kunnen vergelijken wat er in je lichaam gebeurt. Het is dan ook raadzaam om met name ná de massage voldoende vocht te consumeren en gedurende de dag minimaal 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Bij voorkeur geen caffeïnehoudende dranken, omdat dit de vochtbalans negatief beïnvloedt. Het kan tevens zo zijn dat je, net als bij gewoon sporten, 2 tot 3 dagen na de massage spierpijn ervaart.

Voor je persoonlijk dossier wordt na de massage altijd beschreven welke spieren zijn behandeld. Ook vind ik het altijd prettig dat je het mij nog even laat weten wanneer je het gevoel hebt dat de klachten over zijn. Dit kan dan ook in jouw persoonlijk dossier worden opgenomen.

APK voor je lichaam

Wanneer je een auto koopt, weet je dat je jaarlijks terug moet komen om je auto te laten keuren voor de APK. Echter, veel mensen vergeten dat alles wat beweegt zijn onderhoud nodig heeft, dus ook je eigen lichaam. Dagelijks doet je lichaam veel voor jou, en dat moet dus verzorgd worden. Je spieren krijgen elke dag weer een flinke belasting en deze belasting is wel eens te groot. Hierdoor ontstaan er spanningen die zich opbouwen en zich als klachten kunnen uiten.

Nakijken en herstellen

De "APK voor je lichaam" is meer dan alleen het vaststellen van het probleem, bijvoorbeeld spierspanning. Naast het aanpakken van deze spierspanning wordt er klachtgericht gemasseerd om het probleem te kunnen verlichten. Efficiëntie en professionaliteit staan hierbij hoog in het vaandel. Elke spier wordt gecontroleerd op spierspanning. Daarnaast worden de aanhechtingen van de spieren meegenomen. Wanneer er een knoop of verhoogde spierspanning wordt geconstateerd, worden de spieren losgemaakt. De APK voor je lichaam is dan niet per definitie een relaxte massage, maar kan in die zin gevoelig zijn. Dit gebeurt echter altijd met een hoger doel, namelijk de spieren van je lichaam fit maken. Het kan zijn dat het niet in één keer lukt om de spieren te herstellen. Dan krijg je nog een advies mee met de vervolgroute. Dit kan zijn in combinatie met een Fit& Klachten verlichten afspraak, of het vervolg van enkel een klachtgerichte massage. Ook kan het zijn dat je oefeningen meekrijgt of gebruik gaat maken van oefenmaterialen. Voor de APK dien je minimaal 45 minuten te boeken in het online reserveersysteem. Anders is het voor mij onmogelijk om alle spieren in 1 zone te controleren. Er zijn 3 zones:
• Rug-, schouder- en nekgebied
• Handen-, armen- en schoudergebied
• Voeten-, benen- en billengebied

 

Geen spierspanning aanwezig?

Het kan heel goed dat je dacht dat je spierspanning had en die niet blijkt te hebben. Dan wordt de resterende tijd gebruikt voor een ontspannende massage. En omdat je geen spierspanning hebt, word je hier mede voor beloond: namelijk met 10% korting op je massage. Voor tarieven van de APK, kun je kijken op de tarievenpagina.

 

Ga de uitdaging aan...

Ik durf te wedden dat niemand volledig ontspannen is, en dat er altijd in elke spier dan ook spanning aanwezig is. Denk jij er anders over? Denk jij dat jij volledig ontspannen bent en geen enkele spier in jouw lichaam spanning kent in de meest ontspannende houding (liggend)? Daarom geldt het volgende: wanneer ik toch een plek vind waar er spierspanning aanwezig is, dan betaal je het volledige bedrag voor je afspraak. Heb ik ongelijk gehad en heb je absoluut geen spierspanning in je lichaam? Dan krijg je de tweede behandeling gratis, mits de agenda dit toelaat. Voorwaarde van deze uitdaging is dat je slechts éénmalig hieraan kunt meedoen en dat mensen die komen met een voordeelvoucher of willen betalen met een externe cadeaukaart hier niet aan mee kunnen doen.

Hoge bloeddruk en massage

27-09-2023

Wie zich inleest bij verschillende massagepraktijken, zal regelmatig lezen dat een hoge bloeddruk ee...

Corona vaccinatie en massage

04-03-2021

Nu met COVID-19, ofwel corona, staat eigenlijk het hele leven op zijn kop. Inmiddels is dat al wel e...

De beste etherische olie bij jouw klacht…

05-10-2018

Hoe weet je nu welke etherische olie het beste past bij jouw klachten? En wat zijn dan eventuele con...

Je kunt niet ruiken

05-08-2018

Ja, je leest het goed. Je bent eigenlijk niet in staat om te ruiken. Eigenlijk is geen enkel mens ...

Hoe verzorg ik een droge huid?

05-08-2018

Ga ik je iets nieuws vertellen in dit artikel? Waarschijnlijk niet… Maar toch vind ik het b...

Etherische oliën

05-08-2018

Etherische oliën zijn pure en natuurzuivere oliën die het concentraat zijn van een plant...

Achtergrondinformatie Video over spierkn…

20-03-2016

Het is iets wat veelvoorkomend is en vrijwel dagelijks leg ik uit in mijn massagepraktijk wat het is...

Wat is een goede olie?

20-12-2013

Enkele jaren geleden heb ik al eens een artikel geschreven over wat een goede massageolie zou zijn. ...

Tablet-schouder en smartphone-pols

18-04-2013

 RSI is inmiddels een ruim begrip voor iedereen en ook in het verleden heb ik al eens aandacht ...