Tijdens de massagebehandelingen werk ik heel gestructureerd waardoor de behandeling in tijd én in de uitpak zo efficiënt mogelijk gegeven kan worden.
Ik heb voorafgaand jouw behandeling al een intakeformulier per mail ontvangen, hierdoor heb ik al een beeld kunnen vormen over jouw medische historie en welke behandelingen je al hebt gehad. Hier zal ik het nog kort met je over hebben tijdens het bezoek, zodat ik kan uitsluiten wat wel of niet voor jou heeft gewerkt. Daarnaast kan ik vragen om een toelichting op jouw genoemde klachten. Terwijl ik je dit vraag, visualiseer ik in mijn hoofd vaak al snel welke spieren in potentie deze klachten kunnen veroorzaken en zal in de "palpatie" de focus op leggen.
De werkwijze in stappen
Hierop volgend kleed je je uit (tot maximaal het ondergoed, maar indien je alleen voor je rug komt, mag je wat mij betreft altijd je broek aanhouden) en kun je op de massagetafel liggen. Bij vrouwen maak ik de BH los op het moment dat zij op de massagetafel liggen.
Hierna begin ik met de palpatie, dit is eigenlijk het voelen van het weefsel. Ik kan hierbij niet voelen op emotie, dat kun je immers alleen zelf. Waar ik wél op voel is de weerstand vanuit de spieren, de huid en flexibiliteit van de huid. Ik loop spier voor spier na en controleer dan de mate van spanning. Hierin maak ik bij jou de vergelijking tussen links en rechts, waarbij ik gebruik maak van de referentiekader van ontspannen spieren. Op de plaatsen waar ik meer spanning voel, geeft het mij de indicatie dat daar de oorzaak kan liggen.
Na deze palpatiefase begin ik op de zijde van het lichaam waar ik de meeste spanning heb waargenomen, omdat ik verwacht daar het meeste tijd aan te gaan besteden. Wanneer de spanning van links en rechts soortgelijk zijn, vraag ik aan jou waar je het het meest gevoelige vind of begin ik aan de kant waarin je het meest vaardige bent (bv. bij rechtshandigen op rechts). Tevens beslis ik in deze fase concreet welke massagetechnieken ik het beste kan toepassen (indien je niet voor een concrete techniek hebt gekozen bij de reservering, zoals bij een klachtgerichte massage) bij de geconstateerde situatie.
Hierna begint de eigenlijke massage waarbij ik de spieren zo masseer, dat dit een nabootsing is van de beweging zoals ze deze normaal zouden maken, maar dan gericht op spierniveau in plaats van als spiergroep. Dit komt vaak ook een stuk intenser of gevoeliger aan. Helemaal als er een hoge spierspanning is, dan voelt dit voor mij aan als een soort snaar, vergelijkbaar met een gitaar snaar: waar je dit dan ook indrukt, het is dan over de gehele spier van het begin tot het eind voelbaar voor jou als massee.
Na de diepere/klachtgerichte massage sluit ik áltijd af met een ontspannende / oppervlakkigere massage. Dit om twee redenen, aan de ene kant het fysiologische aspect om de losgemaakte melkzuren (ook bekend als afvalstoffen) de gelegenheid te bieden om afgevoerd te kunnen worden door het lichaam. Anderzijds omdat het voor mijn eigen gevoel de massage volledig maakt en afsluit.
Tenslotte sta je na de massage op, kleed je je weer aan en reik ik je water aan, dit heeft wederom vooral te maken om dus de melkzuren de gelegenheid te bieden om afgevoerd te kunnen worden via de nieren naar het urinekanaal. Het meer nemen van vocht zorgt ervoor dat je vaker moet plassen en daardoor dus ook deze afvoer stimuleert.