Masseur Romano Sandee

Sinds december 2009 is masseur Romano Sandee bezig met verschillende vormen van massage. Hij begon zijn loopbaan als masseur met de opleiding Sportmassage. Na de opleiding sportmasseur heb ik tal van opleidingen gevolgd die ertoe hebben geleid dat ik nu een ruim twintig vormen van massage kan aanbieden. Het aantal zichtbare massages is echter in de loop van de tijd sterk gereduceerd, omdat ik ervoer dat mensen meer keuzestress hadden van de vele opties. Ik wist op dat moment nog niet of het goed ging lopen, dus ik besloot te starten bij buurtcentrum Oranjewijk waar ik een kleine ruimte huurde om massages aan te bieden.

Geschiedenis Massagepraktijk Romano Sandee

Anno 2010 is de markt van massage veel sneller gegroeid en kon ik het volgende stapje gaan nemen in mijn plan om te groeien. Daarom ben ik in april 2010 verhuisd naar de locatie aan de Praediniussingel. Op deze nieuwe locatie kreeg het een professionelere uitstraling en werkte ik op 2 dagen per week waar ook het aantal massages zijn toegenomen. In het jaar 2010 zijn er maar liefst 12 verschillende massages bij gekomen. Hierdoor werd de ruimte op de Praediniussingel al snel te klein, want elke massage heeft ook weer specifieke atributen nodig. Ik besloot vanaf mei 2011 de massages aan huis te geven, zodat er meer ruimte is voor verschillende atributen, maar eveneens meer ruimte om mensen te plaatsen voor een massage. Daarnaast is masseur Romano Sandee ook zijn eigen massages gaan ontwikkelen. Zo ontwikkelde ik in 2010 de ontspannende Romano Massage®, maar deze is weer gestopt in 2017 door te weinig animo voor de massagevorm. In 2019 is Romano Sandee gaan samenwonen in Meeden (dorp zo'n 35 km ten oosten van de stad Groningen) en heeft daar geen eigen ruimte voor een massagepraktijk. Om deze reden bezoekt Romano Sandee de cliënten thuis of op een andere locatie wanneer mensen ergens verblijven (bv. een bungalow) voor de massages en massageworkshops.

Duidelijkheid

Romano Sandee vindt duidelijkheid een belangrijk aspect. Deze duidelijkheid vertaald zich direct op deze website, maar is tevens direct op te merken tijdens je afspraak. Bij klachtgerichte massages weet je altijd goed waar je aan toe bent. Romano Sandee is specialist in schouder- en nekklachten. Ook voor hoofdpijnklachten ben je bij Romano aan het juiste adres. Tijdens je afspraak word niet om een klacht die zich fysiek uit (in de vorm van spierspanning of knopen) heen gedraaid, maar direct behandeld. Heb je toch een ontspanningsmassage geboekt, maar is er een fysieke klacht aanwezig? Dan word deze klacht eerst behandeld na overleg met de cliënt. Het emotioneel welbevinden kan alleen tot ontspanning leiden, als het lichaam ook ontspannen is. Alle massages, of deze nu klachtgericht zijn of niet, zullen ontspannend worden afgesloten, zodat je ook nog even de rust vindt tijdens een massage. 

Wereldrecordhouder

Masseur Romano Sandee houdt naast massage ook van een uitdaging. Deze ging Romano aan op 4 en 5 juni 2010. In een 24-uur durende marathon massage heeft Romano Sandee het wereldrecord stoelmassage neergezet, dat erkent word door de World Records Academy. Tijdens de massagemarathon hebben 141 mensen een stoelmassage gehad, variërend tussen de 3 en 60 minuten. Tot op de dag van vandaag heeft niemand het wereldrecord verbroken.

Aandacht voor minima

Logo Stichting Massage Community JPG

Romano Sandee heeft altijd aandacht gehad voor mensen met een minimum inkomen die een massage nodig zijn. Zij kunnen dit niet financieel veroorloven, daarom bedacht hij de Bank der Wederdiensten. De opzet van de Bank der Wederdiensten was dat de ander een dienst leverde aan de massagepraktijk en in ruil voor deze dienst kreeg de cliënt een massage terug. Dit leidde ertoe dat de maximale capaciteit van de Bank der Wederdiensten al enkele jaren vol was. Daarom is vanaf 2017 de Stichting Massage Community opgericht, waarbij minima tegen een een laag tarief een massage kunnen afnemen. Een massage wordt helaas vaak gezien als een vorm van luxe. Echter in de hedendaagse maatschappij is het niet langer een luxe, maar een noodzakelijk kwaad om spieren soepel te houden en de mobiliteit te behouden. Stichting Massage Community sluit in het format zoals deze stond af op 19 november 2019. De stichting word in slaap gezet en er word gekeken wat we hier nog mee zouden willen doen in de toekomst. Sinds 2022 is de stichting, mede als gevolg van de aanhoudende crises in Nederland, opgeheven.

 

Massagepraktijk Romano Sandee hedendaags

Romano Sandee werkt naast zijn eigen massagepraktijk ook nog in loondienst als verzorgende IG in de thuiszorg en is ook als zelfstandige hiervoor in te huren (bv. via een PGB). Vanaf september 2020 gaat Romano echter doorleren tot verpleegkundige. Romano vindt de zorg in combinatie van de massagepraktijk een fijne combinatie en zet daarom ook sterk in op zelfredzaamheid van cliënten. Dit zet zich ook door in het beleid van de massagepraktijk. Zo krijg je waar mogelijk adviezen om je volgende bezoek zo lang mogelijk uit te kunnen stellen en je eigen zelfredzaamheid te vergroten. Het is mogelijk om persoonlijke instructies te krijgen om bepaalde spieren soepel(er) te houden waardoor je volgende bezoek uitgesteld kan worden. Daarnaast is het mogelijk om een workshop op maat te krijgen zodat je jezelf of door je partner een massage gegeven kan worden welke de termijn tussen bezoek 1 en bezoek 2 kan verlengen. Dit kan bijvoorbeeld binnen de workshop Leer masseren. Het heeft de bedoeling om de werkzaamheden in de zorg te blijven combineren met de massagepraktijk voor nu en in de toekomst. De tijden die beschikbaar staan in het online reserveersysteem zijn dan ook afgestemd op mijn werkrooster. Wanneer je verder vooruit een afspraak wil maken, kan ik optioneel vrij vragen van mijn werkgever. Wel word er in zo'n geval een aanbetaling gevraagd. De datum moet dan wel tenminste 3 maanden in de toekomst liggen.

Opleidingen en cursussen

Romano Sandee heeft diverse opleidingen en cursussen gevolgd kennis op te bouwen en bij te houden. Voor de opleidingen heb ik het vernoemd in jaren, bij cursussen in data. Hieronder een overzicht:

Start: Eind: Titel: Diploma/certificaat:
2000 2005 VMBO Noorderpoortcollege, uitstroom Brood en Banket Ja 
2005 2006 MBO Alfa-college, Helpende Welzijn  Ja 
2006 2006 Leidse Onderwijs Instellingen, Gewichtsconsulent  Ja 
2006 2008  MBO Alfa-college, Sociaal Pedagogisch Werker Nee 
2007 2007 MBO Alfa-college, bijscholing Diabetes Mellitus Ja 
2008 2009  MBO Alfa-college, Commercieel Medewerker Binnendienst Ja 
november 2009 november 2009 Zonnevlecht Opleidingen, Hot Chocolate Massage / Warme Honing Massage Ja
22 januari 2010 22 januari 2010 Zonnevlecht Opleidingen, Lomi Lomi Massage  Ja 
29 januari 2010 29 januari 2010 Zonnevlecht Opleidingen, Hot Stone Massage   Ja 
22 maart 2010 22 maart 2010 Zonnevlecht Opleidingen, Stoelmassage  Ja 
8 april 2010 8 april 2010  Zonnevlecht Opleidingen, Afslankmassage  Ja
4 mei 2010 4 mei 2010 Zonnevlecht Opleidingen, Zwangerschapsmassage Ja
16 februari 2010 18 mei 2010 EHBO vereniging Potetos, basiscursus EHBO Ja 
17 augustus 2010 17 augustus 2010 Massage Academie, Danza Massage ® Ja
22 september 2010 22 september 2010 Zonnevlecht Opleidingen, Fibromassage ® Ja
23 september 2010 23 september 2010 Zonnevlecht Opleidingen, Kruidenstempelmassage Ja
1 november 2010 15 november 2010 Volatile, Aromatherapie en Voetreflexzone massage Ja
19 november 2010 19 november 2010 Zonnevlecht Opleidingen, IJsbollen gezichtsmassage Ja
12 december 2010 12 december 2010 Zonnevlecht Opleidingen, Guasha Massage Ja
5 maart 2011 6 maart 2011 Wellness Academie Hasselt, Psychologische basiskennis Ja
1 oktober 2011 1 oktober 2012 EHBO vereniging Potetos, Herhalingslessen EHBO en reanimatie Ja
3 januari 2013 10 januari 2013 Massage Academie, Kindermassage Ja
18 januari 2013 18 januari 2013 Zonnevlecht Opleidingen, Cupping Massage Ja
5 maart 2013 5 maart 2013 IVS Opleidingen, Bamboe Massage Ja
3 augustus 2013 4 augustust 2013 Wellness Academie Hasselt, Anatomie, Pathologie en Fysiologie (herhaling) Ja
8 maart 2020 8 maart 2020 E-nursing, blaaskatheterisatie Man Ja
27 maart 2017 12 mei 2020 NHA, Verzorgende IG profiel VVT Ja

 

Helaas is niet van elke cursus een certificaat digitaal beschikbaar, met name omdat sommige certificaten tijdens de verhuizing in 2011 zoek zijn geraakt.

U blijft ingeschreven!

U heeft geklikt op de link in onze nieuwsbrief. U heeft hiermee aangegeven dat u nog steeds de nieuwsbrief wilt blijven ontvangen. Uw gegevens zullen daarom bewaard blijven om in de toekomst mijn nieuwsbrief te blijven ontvangen.

Jammer dat je je hebt afgemeld

Jammer dat je je hebt afgemeld voor één van de nieuwsbrieven. Ik ben wel benieuwd naar de reden van je afmelding, ik zou het daarom op prijs stellen dat je me dit laat weten via het contactformulier.

Bedankt voor je aanmelding

Bedankt voor je aanmelding van mijn nieuwsbrief of actiemail.

De nieuwsbrief verschijnt ongeveer eens per 3 tot 5 weken, afhankelijk van de hoeveelheid nieuws dat er te melden valt.

Actie mail verschijnt in een onregelmatige frequentie, maar tenminste eens per maand en daarnaast bij andere tussentijdse acties.

Workshop Liefdevolle massage altijd maatwerk

De workshop Liefdevolle massage word altijd als een maatwerk workshop aangeboden. Ieder mens en elke relatie is immers anders en zo kunnen de leerbehoeften bij man en vrouw ook weer verschillend zijn. Met de workshop Liefdevolle massage kan hier een invulling aan worden gegegeven zonder een gerichte techniek te leren.

Wanneer je de workshop Liefdevolle massage reserveert, ontvang je handmatig na de reservering nog een extra e-mail. In deze e-mail staan verschillende tips die handig zijn om over na te denken voorafgaand de workshop (bv. om de nagels kort te knippen), maar ook word er alvast gevraagd om na te gaan denken over de "leerwens" zoals ik deze noem. Dit is eigenlijk de wens welke je wil leren en dit kan geheel verschillend van elkaar zijn. Zo kan de dame graag wensen dat hij graag leert om subtieler te masseren of juist gericht op klachten in de nek, terwijl de heer graag wil dat de dame juist steviger masseert. Het is allemaal in deze workshop mogelijk. Zo is krachtig overkomen in een massage niet alleen kracht die daarin een rol speelt, maar ook de houding bijvoorbeeld.

Op het moment dat je binnenkomt, kun je je jas uit doen en vraag ik naar de leerwens, ik vat deze nog eens samen en er word besloten wie als eerste een massage ondergaat en wie als eerste dus gaat masseren. Wanneer er klachtgericht gewerkt gaat worden, zal ik voor de eigenlijk massage met visuele voorbeelden en uitleg de ligging van de spieren uitleggen én leer je voelen van weefsels (voor deze variant dien je teminste 1,5 uur massageworkshop te reserveren!). 

Hierna leer je gestructureerd een massage aan in verschillende fases wat zowel een diepere massage kan inhouden als een oppervlakkigere massage die meer gericht is op de wellness/welzijn.

Is de workshop Liefdevol masseren echt liefdevol?

Hierover is nog wel eens de vraag tijdens de workshop van mensen: is de massage wel echt zo liefdevol? Wanneer je liever spiergericht en dieper leert masseren omdat daar vaak spanningen zitten, is dat niet altijd de meest fijne massage op het moment zelf. Op dat moment is het misschien niet zo "Liefdevol" als je zou verwachten. Wél is de intentie (als het goed is) dan liefdevol: je partner wil namelijk graag je verlichten van je klachten. De titel "Liefdevol masseren" richt zich dan ook vooral op de intentie van de massage, dat je deze vanuit je hart en vanuit de liefde doet, ook al is het op het moment dat je dus wat dieper masseert, toch wat minder liefdevol overkomt, heeft dat meer effect op langere termijn. De ontspannende massage (de oppervlakkigere massage) word over het algemeen sneller als liefdevol ervaren, omdat de aanraking een stuk zachter is. Ook dit is natuurlijk weer geheel afhankelijk van de leerwensen van je partner en jezelf.

 

Massagepraktijk Romano Sandee communiceert met heldere communicatie

Heldere en duidelijke communicatie: dat is waar ik zelf veel waarde aan hecht. Dat komt ook naar voren in mijn website en in mijn e-mails, maar ook zijn mijn algemene voorwaarden en huisregels zo gemaakt zodat deze voor iedereen te begrijpen zijn in begrijpbare taal zonder dat je een juridische Einstein hiervoor hoeft te zijn.

Ook vind je op deze webpagina de veelgestelde vragen die in de loop van de jaren zijn verzameld van mensen. 

Mocht je dan nog wel ergens een vraag over hebben, dan kun je natuurlijk altijd contact met mij opnemen.

Gratis aanvullende adviezen

Indien het mogelijk is en een waardevolle toevoeging, zal ik na afloop van de massage gratis aanvullende adviezen geven. Dit kan zijn met betrekking tot de houding, maar ook in de vorm van een oefening die het beste past bij jouw situatie. Ik zal hierin alleen een advies geven wanneer het ook écht een zinvolle toevoeging is. Indien dit niet het geval is, geef ik ook geen aanvullende adviezen.

Efficiënte aanpak bij elke massagebehandeling

Tijdens de massagebehandelingen werk ik heel gestructureerd waardoor de behandeling in tijd én in de uitpak zo efficiënt mogelijk gegeven kan worden.

Ik heb voorafgaand jouw behandeling al een intakeformulier per mail ontvangen, hierdoor heb ik al een beeld kunnen vormen over jouw medische historie en welke behandelingen je al hebt gehad. Hier zal ik het nog kort met je over hebben tijdens het bezoek, zodat ik kan uitsluiten wat wel of niet voor jou heeft gewerkt. Daarnaast kan ik vragen om een toelichting op jouw genoemde klachten. Terwijl ik je dit vraag, visualiseer ik in mijn hoofd vaak al snel welke spieren in potentie deze klachten kunnen veroorzaken en zal in de "palpatie" de focus op leggen.

De werkwijze in stappen

Hierop volgend kleed je je uit (tot maximaal het ondergoed, maar indien je alleen voor je rug komt, mag je wat mij betreft altijd je broek aanhouden) en kun je op de massagetafel liggen. Bij vrouwen maak ik de BH los op het moment dat zij op de massagetafel liggen. 

Hierna begin ik met de palpatie, dit is eigenlijk het voelen van het weefsel. Ik kan hierbij niet voelen op emotie, dat kun je immers alleen zelf. Waar ik wél op voel is de weerstand vanuit de spieren, de huid en flexibiliteit van de huid. Ik loop spier voor spier na en controleer dan de mate van spanning. Hierin maak ik bij jou de vergelijking tussen links en rechts, waarbij ik gebruik maak van de referentiekader van ontspannen spieren. Op de plaatsen waar ik meer spanning voel, geeft het mij de indicatie dat daar de oorzaak kan liggen.

Na deze palpatiefase begin ik op de zijde van het lichaam waar ik de meeste spanning heb waargenomen, omdat ik verwacht daar het meeste tijd aan te gaan besteden. Wanneer de spanning van links en rechts soortgelijk zijn, vraag ik aan jou waar je het het meest gevoelige vind of begin ik aan de kant waarin je het meest vaardige bent (bv. bij rechtshandigen op rechts). Tevens beslis ik in deze fase concreet welke massagetechnieken ik het beste kan toepassen (indien je niet voor een concrete techniek hebt gekozen bij de reservering, zoals bij een klachtgerichte massage) bij de geconstateerde situatie.

Hierna begint de eigenlijke massage waarbij ik de spieren zo masseer, dat dit een nabootsing is van de beweging zoals ze deze normaal zouden maken, maar dan gericht op spierniveau in plaats van als spiergroep. Dit komt vaak ook een stuk intenser of gevoeliger aan. Helemaal als er een hoge spierspanning is, dan voelt dit voor mij aan als een soort snaar, vergelijkbaar met een gitaar snaar: waar je dit dan ook indrukt, het is dan over de gehele spier van het begin tot het eind voelbaar voor jou als massee.

Na de diepere/klachtgerichte massage sluit ik áltijd af met een ontspannende / oppervlakkigere massage. Dit om twee redenen, aan de ene kant het fysiologische aspect om de losgemaakte melkzuren (ook bekend als afvalstoffen) de gelegenheid te bieden om afgevoerd te kunnen worden door het lichaam. Anderzijds omdat het voor mijn eigen gevoel de massage volledig maakt en afsluit. 

Tenslotte sta je na de massage op, kleed je je weer aan en reik ik je water aan, dit heeft wederom vooral te maken om dus de melkzuren de gelegenheid te bieden om afgevoerd te kunnen worden via de nieren naar het urinekanaal. Het meer nemen van vocht zorgt ervoor dat je vaker moet plassen en daardoor dus ook deze afvoer stimuleert.

Corona vaccinatie en massage

04-03-2021

Nu met COVID-19, ofwel corona, staat eigenlijk het hele leven op zijn kop. Inmiddels is dat al wel e...

De beste etherische olie bij jouw klacht…

05-10-2018

Hoe weet je nu welke etherische olie het beste past bij jouw klachten? En wat zijn dan eventuele con...

Je kunt niet ruiken

05-08-2018

Ja, je leest het goed. Je bent eigenlijk niet in staat om te ruiken. Eigenlijk is geen enkel mens ...

Hoe verzorg ik een droge huid?

05-08-2018

Ga ik je iets nieuws vertellen in dit artikel? Waarschijnlijk niet… Maar toch vind ik het b...

Etherische oliën

05-08-2018

Etherische oliën zijn pure en natuurzuivere oliën die het concentraat zijn van een plant...

Achtergrondinformatie Video over spierkn…

20-03-2016

Het is iets wat veelvoorkomend is en vrijwel dagelijks leg ik uit in mijn massagepraktijk wat het is...

Wat is een goede olie?

20-12-2013

Enkele jaren geleden heb ik al eens een artikel geschreven over wat een goede massageolie zou zijn. ...

Tablet-schouder en smartphone-pols

18-04-2013

 RSI is inmiddels een ruim begrip voor iedereen en ook in het verleden heb ik al eens aandacht ...

Brrr, wat is het koud - klachten in de m…

16-12-2012

Brrr, wat is het buiten weer koud. En koud weer leidt helaas tot veel klachten bij mensen. Mensen tr...

© 2022 Romano Sandee