Blauwe plekken na een massage

Je hebt een massage gehad bij een masseur, en achteraf heb je bloeduitstortingen gekregen, ook wel blauwe plekken genoemd. Sommige van deze mensen gaan direct googelen en dit kan ik terug zien in de statistieken van mijn website. Omdat hier blijkbaar zo veel op gezocht wordt, schrijf ik dit keer een kort artikel over het mogelijk ontstaan van blauwe plekken.

Ons lichaam

Ons lichaam bestaat uit verschillende elementen, ons skelet is bedoeld om ons rechtop te kunnen laten staan zonder als een pudding in elkaar te zakken. Onze spieren en banden zorgen ervoor dat de botten op hun plaats blijven en dat we de verschillende botten ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en tenslotte hebben we vocht en bloed nodig om zuurstof en andere stoffen te vervoeren. Een blauwe plek, of bloeduitstorting ontstaat op het moment dat er onderhuids een scheurtje komt in een bloedvat. Hierdoor ontstaat er een blauwe (soms paarsachtige) plek. Deze kan ook ontstaan wanneer we ons stoten.
Na een massage is een blauwe plek ook niet geheel uit te sluiten. Zeker bij massages die dieper gaan dan de oppervlakkige spieren, zoals bij bindweefselmassage, drukpuntenmassage, guasha masage, cupping therapie en afslankmassage is het niet ongebruikelijk om blauwe plekken op te lopen bij een massage. Deze massage gaat namelijk zo diep, dat er soms onderhuids een scheurtje in een bloedvat komt, waardoor er een blauwe plek ontstaat. Op het moment dat er lokaal een blauwe plek aanwezig is, zal hier voorzichtig mee worden omgegaan, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat de bloedvat herstelt.

Niet iedereen is hetzelfde

Toch is het ook zo dat de ene persoon gevoeliger is voor blauwe plekken dan de andere persoon. Zo is vaak te zien dat mensen met een blekere huid sneller blauwe plekken krijgen dan mensen met een huid die meer pigment heeft. Het kan dus zo zijn dat iemand, met een blekere huid snel na een massage een blauwe plek heeft. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat een masseur verkeerd bezig is geweest. Indien je hier over twijfelt, is het altijd verstandig eerst contact te zoeken met de masseur. Hij of zij weet precies wat er gedaan is en kan je eventueel een aanvullend advies geven.

Beurs gevoel, maar zonder blauwe plek

In sommige gevallen is het zo dat je met specifieke klachten naar een masseur bent gegaan en dat de masseur zijn of haar best heeft gedaan de spieren weer soepeler te maken. Het kan dan wel eens zijn dat de dag erna, de spieren "beurs" aanvoelen alsof er blauwe plekken op zitten, die niet altijd zichtbaar zijn. Dit gevoel komt doordat de spieren ineens heel veel doorbloeding hebben gehad en daardoor een grote "oefening", waardoor er een soort van spierpijn is komen te ontstaan. Dit is eigenlijk niet meer dan normaal bij een massage die naar aanleiding van spierklachten gegeven wordt. Deze zeurende pijn zal in de avond en de dag na de massage het meest intens ervaren worden. Maar op de tweede dag moet dit onplezierige gevoel zo afnemen dat het op de derde dag bijna niet meer te voelen is.

Nog steeds twijfels?

Ik zou echter wel willen zeggen: twijfel je eraan of de massage wel goed is geweest, dan kun je altijd een "second opinion" vragen bij een andere masseur, of bij je huisarts. Je moet op dat moment wel weten welke techniek de masseur heeft toegepast en met welk doel, anders kan een andere masseur of arts er relatief weinig mee. Elke masseur heeft namelijk vaak een andere werkwijze. Heb je een vraag? Neem dan contact met mij op!

 1. Snel contact!

 2. Wat wil je doen?(*)
  Ongeldige invoer
 3. Naam(*)
  Geen naam ingevuld
 4. Telefoonnummer(*)
  Geen telefoonnummer ingevuld
 5. E-mailadres(*)
  Geen (geldig) e-mailadres ingevuld
 6. Indien de afspraak tot 24 uur voor aanvang word geannuleerd, ben je conform de algemene voorwaarden verplicht de massage te voldoen. Indien het een massage(workshop) is met een waarde van meer dan € 100,-, dient de afspraak tenminste 72 uur voor aanvang geannuleerd te worden om dit kosteloos te kunnen doen. Het tijdstip van melden / klikken op verzenden is daarbij bindend.
 7. Wanneer en hoe laat was de geplande afspraak?
  Ongeldige invoer
 8. Je kunt online reserveren via het reserveersysteem. Het online reserveerysteem weergeeft de actuele beschikbaarheid binnen de openingstijden. Je kan tot 5 uur voor aanvang hier een reservering plaatsen.
 9. Wanneer online reserveren niet lukt, kun je een e-mail sturen of contact opnemen via het contactformulier waarin je de benodigde gegevens van je naam, telefoonnummer en e-mailadres, de gewenste massage en van hoe lang aangeeft. Daarnaast geef je minimaal 2 opties op wanneer je deze wil boeken, voor het geval het mogelijk al bezet is geraakt in de periode tussen de e-mail zending en dat ik voor jouw de reservering kan plaatsen.

  Je kan ook telefonisch reserveren: bel dan naar het nummer 06 - 3014 2725. In veel gevallen zul je de voice mail aan de lijn krijgen. Spreek je naam en telefoonnummer in, dan bel ik je zo spoedig mogelijk terug voor het maken van een telefonische afspraak, uiterlijk binnen 72 uur word de eerste belpoging ondernomen. De korting op online reserveren vervalt wanneer je op een andere wijze reserveert dan via het online reserveersysteem.
 10. Ik kan me voorstellen dat het lastig kiezen is. Daarom is er een online keuzehulp gemaakt waarbij je aan de hand van verschillende vragen je een advies word aangereikt welke massage ik zou adviseren voor jou.
 11. Je kunt bellen met het telefoonnummer 06 - 3014 2725 om een afspraak per telefoon te maken. Mocht ik niet in de gelegenheid zijn de telefoon te beantwoorden, dan kun je je naam en telefoonnummer inspreken, waarna ik je zo spoedig mogelijk (uiterlijk binnen 72 uur) terug bel met een afgeschermd nummer.

  Wanneer je online reserveert ontvang je een korting op de massage. Zie daarvoor de tarievenpagina.
 12. In het reserveersysteem word een tijdsvak van 5 uur gehanteerd voor aanvang van een massage. Toch kan het zijn dat je echt nog een massage nodig bent binnen deze tijd. Dan kun je dit formulier verzenden voor een spoedafspraak en zal ik je erover terug bellen. Ook kun je bellen naar 06 - 3014 2725 voor het maken van een afspraak. Echter kán het zo zijn dat ik je verzoek niet tijdig zie, je telefoon niet heb kunnen aannemen of reeds andere (privé)afspraken heb.

  Zie ik je spoed verzoek tijdig en kan er een afspraak plaatsvinden, dan zal ik door de aard van spoed een toeslag rekenen van 25% op het normale tarief. Bij spoedafspraken is het alleen mogelijk per PIN te betalen, het is dus niet mogelijk om spoedafspraken te maken en te voldoen met een cadeaubon.
 13. Vul hieronder 3 data in dat je zou kunnen met daarbij een tijd. Wanneer het je niet uit maakt qua tijdstip, geef dan een tijdvak aan, bijv. middag. Dan krijg je een afspraakvoorstel daarop aangepast mits mijn persoonlijke agenda dit toelaat.
 14. Je 1e voorkeur:(*)
  Ongeldige invoer
 15. Je 2e voorkeur:(*)
  Ongeldige invoer
 16. Je 3e voorkeur:
  Ongeldige invoer
 17. Welke duur van de massage wil je?(*)
  Ongeldige invoer
 18. Welke massage(workshop) zou je willen reserveren?(*)
  Ongeldige invoer
 19. Onderwerp:
  Ongeldige invoer
 20. Toelichting of vragen:
  Ongeldige invoer
 21. Ongeldige invoer
 22. Akkoord?(*)
  Ongeldige invoer
 23. Ik wil antwoord per:(*)


  Ongeldige invoer
 24. Nog niet aangevinkt
© 2018 Romano Sandee