Knak! Dat was weer een vinger..

Maak je geen zorgen, het gaat dit keer niet over breuken of iets dergelijks en zeker niet hoe je een breuk kunt veroorzaken. Vandaag wil ik het hebben over het knakken met vingers. Hoewel het bij velen niet beperkt is tot de vingers alleen, kunnen veel mensen ook goed knakken met andere gewrichten, zoals hun tenen, knieën en enkels. Sommige mensen kunnen het ook met hen nek.

Wanneer je een knakgeluid hoort, denken de meeste mensen gelijk aan de botten. Ik weet nog goed dat mijn moeder altijd tegen mij zei: “Je mag niet met je vingers knakken, daar krijg je reuma van.” Ondanks dat er niet veel onderzoek is gedaan naar het knakken van de vingers, is het wel duidelijk dat knakken van vingers geen invloed heeft op het veroorzaken van reuma of artritis. Maar wat is het dan wel? 

Kniegewricht schematische weergave, www.RomanoSandee.nl

Om goed te begrijpen hoe het gewricht nu eigenlijk werktstaat hier links een afbeelding van het kniegewricht. In elk gewricht is het duidelijk hoe het werkt, er is een koppeling van twee of meer botten. Elk bot heeft op zijn beweeggedeelte een laagje kraakbeen en rondom het gewricht zit dan een hoeveelheid gewrichtsvloeistof die ervoor zorgt dat het gewricht als een "geoliede machine" kan blijven lopen.
Op het moment dat we stil blijven zitten of liggen, knakken onze gewrichten niet, maar op het moment dat we onze gewrichten in beweging brengen, is de kans groot dat ze eens knakken. Dit is iets wat absoluut NIET vanuit het bot komt, maar een fenomeen dat veroorzaakt wordt door het gewrichtsvloeistof. Omdat onze gewrichten aangestuurd worden door spieren, komt er nog wel eens rek in. Bijvoorbeeld als je je vingers knakt, rek je het gewricht even op. Hierdoor ontstaat er een ruimte tussen de botten en het gewricht. Dit kan dan niet opgevuld worden door de vloeistof en daarom is de vloeistof zo gemaakt dat er in het geval van extra ruimte een gas produceert. Hierdoor kan de lege ruimte die ontstaat door het oprekken direct opgevuld worden. Op het moment dat als het ware deze gas explodeert, hoor je het knakgeluid.
In veel gevallen is het voor mensen ook noodzakelijk om bijvoorbeeld de handen zelf te kraken/knakken. Dit heeft ermee te maken met het gas. Wanneer dat niet ‘explodeert’, blijft het gewricht in een bepaalde stand staan. Ik heb dit zelf met regelmaat bij het masseren met mijn duimen, waarbij ik het duimgewricht even moet "terugzetten" waardoor het kraakt. Op het moment dat je dit niet zou doen, beperkt dit gelijk de bewegingsvrijheid van het gewricht. Ditgeeft dit een akelig gevoel: een beetje zeurend, maar meer gevoelig dan pijnlijk. Dit geval van knakken levert dan ook geen schade op. Dat heeft de Amerikaanse onderzoeker Donald L. Unger onderzocht. Hierbij knakte hij gedurende 60 jaar tweemaal daags zijn linkerhand, terwijl hij dit niet deed met zijn rechterhand. Hieruit concludeerde Unger dat knakken geen artritis veroorzaakt. In 2009 is Donald L. Unger met zijn onderzoek beloond met de IG Nobelprijs, dit is een alternatieve nobelprijs voor onderzoeken die mensen voornamelijk eerst laten lachen, maar waardoor mensen toch geprikkeld worden om erover na te denken. In principe heeft het lichaam gemiddeld twintig minuten nodig om het gewrichtsvloeistof aan te vullen, waardoor je uiterlijk eens per twintig minuten de gewrichten zou kunnen kraken.

Hier is echter ook een uitzondering op. Bij sommige mensen zijn de gewrichtskapsels te groot (onder meer bij hypermobiele mensen) waardoor het bot geregeld uit de kom schiet. Het bot schiet weliswaar meteen weer terug en dit geeft eveneens een knakkend geluid. Deze beweging wordt echter door veel mensen wel als een heftige pijn ervaren. Doorgaans groeien mensen hier wel over heen, maar als dat niet zo is, dan kan het wel blijvende schade opleveren. In dat geval is het raadzaam de huisarts te bezoeken.

 1. Snel contact!

 2. Wat wil je doen?(*)
  Ongeldige invoer
 3. Naam(*)
  Geen naam ingevuld
 4. Telefoonnummer(*)
  Geen telefoonnummer ingevuld
 5. E-mailadres(*)
  Geen (geldig) e-mailadres ingevuld
 6. Indien de afspraak tot 24 uur voor aanvang word geannuleerd, ben je conform de algemene voorwaarden verplicht de massage te voldoen. Indien het een massage(workshop) is met een waarde van meer dan € 100,-, dient de afspraak tenminste 72 uur voor aanvang geannuleerd te worden om dit kosteloos te kunnen doen. Het tijdstip van melden / klikken op verzenden is daarbij bindend.
 7. Wanneer en hoe laat was de geplande afspraak?
  Ongeldige invoer
 8. Je kunt online reserveren via het reserveersysteem. Het online reserveerysteem weergeeft de actuele beschikbaarheid binnen de openingstijden. Je kan tot 5 uur voor aanvang hier een reservering plaatsen.
 9. Wanneer online reserveren niet lukt, kun je een e-mail sturen of contact opnemen via het contactformulier waarin je de benodigde gegevens van je naam, telefoonnummer en e-mailadres, de gewenste massage en van hoe lang aangeeft. Daarnaast geef je minimaal 2 opties op wanneer je deze wil boeken, voor het geval het mogelijk al bezet is geraakt in de periode tussen de e-mail zending en dat ik voor jouw de reservering kan plaatsen.

  Je kan ook telefonisch reserveren: bel dan naar het nummer 06 - 3014 2725. In veel gevallen zul je de voice mail aan de lijn krijgen. Spreek je naam en telefoonnummer in, dan bel ik je zo spoedig mogelijk terug voor het maken van een telefonische afspraak, uiterlijk binnen 72 uur word de eerste belpoging ondernomen. De korting op online reserveren vervalt wanneer je op een andere wijze reserveert dan via het online reserveersysteem.
 10. Ik kan me voorstellen dat het lastig kiezen is. Daarom is er een online keuzehulp gemaakt waarbij je aan de hand van verschillende vragen je een advies word aangereikt welke massage ik zou adviseren voor jou.
 11. Je kunt bellen met het telefoonnummer 06 - 3014 2725 om een afspraak per telefoon te maken. Mocht ik niet in de gelegenheid zijn de telefoon te beantwoorden, dan kun je je naam en telefoonnummer inspreken, waarna ik je zo spoedig mogelijk (uiterlijk binnen 72 uur) terug bel met een afgeschermd nummer.

  Wanneer je online reserveert ontvang je een korting op de massage. Zie daarvoor de tarievenpagina.
 12. In het reserveersysteem word een tijdsvak van 5 uur gehanteerd voor aanvang van een massage. Toch kan het zijn dat je echt nog een massage nodig bent binnen deze tijd. Dan kun je dit formulier verzenden voor een spoedafspraak en zal ik je erover terug bellen. Ook kun je bellen naar 06 - 3014 2725 voor het maken van een afspraak. Echter kán het zo zijn dat ik je verzoek niet tijdig zie, je telefoon niet heb kunnen aannemen of reeds andere (privé)afspraken heb.

  Zie ik je spoed verzoek tijdig en kan er een afspraak plaatsvinden, dan zal ik door de aard van spoed een toeslag rekenen van 25% op het normale tarief. Bij spoedafspraken is het alleen mogelijk per PIN te betalen, het is dus niet mogelijk om spoedafspraken te maken en te voldoen met een cadeaubon.
 13. Vul hieronder 3 data in dat je zou kunnen met daarbij een tijd. Wanneer het je niet uit maakt qua tijdstip, geef dan een tijdvak aan, bijv. middag. Dan krijg je een afspraakvoorstel daarop aangepast mits mijn persoonlijke agenda dit toelaat.
 14. Je 1e voorkeur:(*)
  Ongeldige invoer
 15. Je 2e voorkeur:(*)
  Ongeldige invoer
 16. Je 3e voorkeur:
  Ongeldige invoer
 17. Welke duur van de massage wil je?(*)
  Ongeldige invoer
 18. Welke massage(workshop) zou je willen reserveren?(*)
  Ongeldige invoer
 19. Onderwerp:
  Ongeldige invoer
 20. Toelichting of vragen:
  Ongeldige invoer
 21. Ongeldige invoer
 22. Akkoord?(*)
  Ongeldige invoer
 23. Ik wil antwoord per:(*)


  Ongeldige invoer
 24. Nog niet aangevinkt
© 2018 Romano Sandee