De meest voorkomende klachten in de knieën

Naast de schouderklachten, hebben de knieën in het menselijk lichaam het vaak ook zwaar te verduren. We gebruiken dit gewricht immers ook constant, bijvoorbeeld bij het lopen of fietsen. Maar ook in beroepen waarbij je veel staat, zoals in de horeca, in de zorg en in het kappersvak, belast je je knieën door de hele dagte staan. Het is dan ook niet zo raar dat je na verloop van tijd klachten kunt krijgen in je knieën. De meest voorkomende klachten worden veroorzaakt door overbelasting, het scheuren van de meniscus of slijtage (artrose). Ook speelt het een grote rol dat veel mensen hun knieën op slot zetten of hun gewicht continu verplaatsen van het ene been naar het andere been. In deze achtergrondinformatie lees je meer over hoe je de mogelijke klachten in je knieën kunt voorkomen.

 


Het kniegewricht

Het kniegewricht wordt gezien als een complex gewricht waarbij het scheenbeen en het dijbeen aan elkaar worden gekoppeld. Deze botten passen echter mechanisch gezien slecht op elkaar. Ze kunnen wel door de menisci aan elkaar worden gekoppeld en zo kunnen de kniegewrichten goed buigen. Met de meniscus kunnen ook vaak letsels optreden, die vooral bekend zijn bij voetballers en sporters.

Een letsel kan ook optreden bij ouderdom, waarbij de knieën pijn doen doordat de menisci de elasticiteit verliezen en harder worden. Hier is preventief helaas weinig aan te doen. Voor sporters geldt vooral dat je goed getraind moet zijn om zulke klachten te voorkomen. Toch is dit zelf niet altijd een garantie, omdat het letsel vaak optreedt bij een te snelle beweging.

Ook overbelasting zorgt voor knieklachten. Dit merk je bijvoorbeeld als je ineens acht uur gaat staan, terwijl je eerder dat niet langer dan een uur achtereen deed. Aan het einde van de dag voelen je knieën en benen moe aan. Ook kunnen je knieën door overbelasting dik worden en kan er vocht in het gewricht blijven zitten. Wanneer je van plan bent om langer te gaan staan of op je werk meer uren te gaan werken, zou ik adviseren om het aantal uren dat je staat langzaam uit te breiden. Dus als je gewend bent een uur te staan, bouw je dit eerst op naar 2,5 uur, dan 4 uur en daarna doe je steeds 1 à 1,5 uur erbij. Ook kun je in de sportschool ervoor kiezen je beenspieren aan te sterken, waardoor je de kracht om te blijven staan vooral uit je benen haalt, in plaats van alle druk op je knieën te zetten. Bij dit soort oefeningen is het zeer belangrijk dat je je knieën niet op slot zet. Wanneer je je knieën namelijk op slot zet, leg je alle druk op je knieën in plaats van je spieren. Hierdoor zullen de klachten in je knie vooralsnog niet afnemen.

Doordat mensen lang gaan staan als ze het niet gewend zijn, hebben ze vaak de neiging om hun gewicht te verdelen over beide benen (te ‘wankelen’). Hierbij verdeel je niet je gewicht evenredig over beide benen, maar je gebruikt eerst je linkerbeen als standbeen waar je al je gewicht op zet, vervolgens je rechterbeen. Na verloop van tijd ga je weer terug naar links en ben je continu aan het afwisselen. Dit zorgt ervoor dat je volledige lichaamsgewicht op één been én dus één knie staat, waardoor je knie flink belast wordt. Als je dus het gevoel hebt dat je knieën of benen vermoeid raken, dan kun je het beste op beide benen blijven staan. Mochten je benen toch erg vermoeid zijn, kies er dan voor te gaan zitten zodat de druk vooral op de bekken komt te liggen, in plaats van op de knieën.

Je knieën zijn altijd maar een kwetsbaar gebied. Zorg dan ook goed voor je knieën, net als voor de rest van je lichaam. Neem de tips uit deze dan ook achtergrondinformatie serieus.